Business Internaţional

Chinezii au intrat cu pantofii in Europa

10.06.2005, 18:30 26

Producatorii chinezi de pantofi au raportat vånzari record pe pietele europene, conform datelor Comisiei Europene, preluate de EUObserver.

Importurile din China au crescut in medie cu aproape 700% la sase categorii de incaltaminte din ianuarie, cånd barierele tarifare au fost ridicate.

In total, din China au fost importate peste 23 de milioane de perechi de pantofi in primele patru luni ale anului 2004. In aceeasi perioada a lui 2005 numarul acestora a atins nivelul de 161.925.015, cu 681% mai mult.

a??Studiem cu atentie datele si analizam masurile care trebuie luatea??, a declarat Claude Veron-Reville, purtatorul de cuvånt al lui Peter Mandelson, comisarul european pe probleme de comert.

Inflatia de bunuri, care variaza de la pulovere si lenjerie la incaltaminte si textile, este o consecinta a intrarii Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului in anul 2001.

La momentul accederii, China a fost de acord ca partenerii comerciali sa mentina barierele tarifare inca trei ani, pentru a da timp companiilor sa se pregateasca pentru cresterea anticipata a exporturilor din China, unde costurile de productie sunt mult mai scazute.

China a semnat un contract bilateral cu Uniunea Europeana in legatura cu incaltamintea in 2001. Europa a fost de acord sa majoreze cotele pentru importurile de pantofi cu 10 påna la 15% la inceputul anului 2004, inainte ca restrictiile sa fie anulate.

Asociatiile producatorilor de pantofi din Italia, Spania si Portugalia au cerut Comisiei Europene sa reduca importurile din tara asiatica. In plus, comisia a primit apeluri si de la Franta, Grecia si Polonia.

Pe 15 iunie reprezentantii companiilor producatoare de pantofi vor protesta la Bruxelles pentru a urgenta masurile importiva importurilor chinezesti.

Uniunea Europeana este a doua mare piata pentru pantofii din China, fiind destinatia a 14,6% din exporturile tarii, conform China Daily. Conform aceluiasi raport, exporturile de pantofi au fost puse sub supraveghere atenta.

In China exista cea mai mare companie producatoare de incaltaminte a marcilor de renume, Yue Yuen Industrial, unde lucreaza peste 250.000 de muncitori. Acestia lucreaza 10 ore pe zi, sase zile pe saptamåna, fara sa se ia in calcul orele suplimentare.

Uniunea Europeana este deja la cutite cu China in legatura cu abundenta exporturilor de textile. Cazul a fost adus in atentia Organizatiei Mondiale a Comertului in luna mai. In cazul in care nu se va ajunge la o intelegere in aceasta saptamåna, se va trece la urmatoarea etapa.

Peter Mandelson s-a declarat optimist ca Uniunea Europeana si China pot ajunge la o intelegere a??acceptata de ambele partia??.

Mandelson ar putea zbura la Beijing in urmatoarele zile pentru a rezolva disputele legate de productia de tricouri, dar si de incaltaminte.

Autoritatile din China au incercat sa ia masuri care sa multumeasca partenerii lor europeni si americani. Astfel, exportatorii a 74 de categorii de textile din China va trebui sa faca fata noilor taxe pentru fiecare articol våndut peste Ocean aplicate incepånd cu 1 iunie.

Tarifele se situeaza intre 1 Rmb (12 centi americani) si 4 Rmb, conform informatiilor oferite de site-ul Ministerului de Finante chinez. Consumatorii din sectorul de retail si expertii din domeniul industriei sunt insa de parere ca noile taxe nu vor avea o prea mare influenta pentru a proteja companiile de textile americane si europene. Retailerii spun ca taxele vor afecta in primul rånd profiturile celor care au incheiat contracte de lunga durata cu furnizori chinezi.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO