Business Internaţional

Chinurile zonei euro se prelungesc odată cu adâncirea declinului sectorului manufacturier: economia germană se menţine cu greu pe linia de plutire

Chinurile zonei euro se prelungesc odată cu adâncirea...

Autor: Catalina Apostoiu

25.07.2019, 00:03 260

Ritmul de creştere al economiei zonei euro a continuat să încetinească în iulie, tras în jos de cea mai slabă performanţă a sectorului manufacturier din ultimii peste şase ani, scrie Bloomberg.

Indicele PMI al IHS Markit a scăzut la 51,5 de la 52,2 în iunie, peste aşteptările economiştilor, scăderea fiind generată de declinul producţiei fabricilor din Germania şi Franţa.

„Sectorul manufacturier a devenit un motiv puternic de îngrijorare“, potrivit economistului-şef al IHS Markit, Chris Williamson. „Temerile de ordin geopolitic, Brexitul, conflictele comerciale în creştere şi performanţa în deteriorare a sectorului auto în special au împins sectorul manufacturier puternic în jos.“

Blocul monetar este prins într-o tendinţă de scădere de peste un an, iar strategii Băncii Centrale Europeane pregătesc deja noi stimulente. Economiştii se aşteaptă ca instituţia să semnalizeze o reducere de dobânzi astăzi şi să vină cu noi acţiuni în septembrie.

Potrivit IHS Markit, sectorul serviciilor a rămas principalul driver al creşterii în iulie, deşi tendinţele mai slabe privind angajările îi încetinesc rata de creştere. Germania, cea mai mare economie a blocului, „a fost în mod special afectată de declinul sectorului manufacturier şi al celui auto“ şi ar putea înregistra o scădere marginală a economiei în T3.

Sectorul manufacturier german a atins cel mai scăzut nivel din şapte ani. PMI-ul sectorului a scăzut la 43,1 de la 45, sub cele mai pesimiste estimări dintr-un sondaj Bloomberg. Serviciile au încetinit, deşi cel puţin această parte a economiei a continuat să crească.

„Avansul încă solid al sectorului serviciilor înseamnă că economia germană de-abia îşi menţine capul deasupra apei deocamdată, dar şi aici există semne de temeri în creştere în rândul companiilor“, arată Phil Smith, economist IHS Markit.

În cazul celei de-a doua mari economii a blocului, cea franceză, revenirea pe creştere din iunie s-a dovedit a fi de scurtă durată după ce tensiunile politice la nivel mondial au afectat producătorii la începutul trimestrului trei.

Indicele PMI a scăzut la 51,7 în iulie, de la un maxim pe 7 luni şi sub estimările economiştilor. În timp ce activitatea sectorului privat a fost susţinută de o a patra creştere consecutivă a serviciilor, producţia fabricilor a revenit pe scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO