Business Internaţional

Cinci intrebari pentru Greenspan

16.06.2004, 00:00 9

Senatorii americani il vor chestiona in aceste zile pe presedintele Fed, tinta intrebarilor fiind functia ocupata si persoana in sine mai degraba decat starea economiei americane
Alan Greenspan a fost numit presedinte al Rezervelor Federale pentru inca patru ani, iar procesul de confirmare va incepe cu aparitia in fata Senatului American, programata pentru zilele urmatoare, afirma CNN.
Desi numirea sa in functie este considerata sigura, membrii senatului vor aduce in discutie unele probleme delicate ale administratiei lui Greenspan. Acestea sunt: comunicarea cu investitorii, viteza de modificare a ratei dobanzii, lipsa unor politici monetare alternative, tintele inflationiste si durata mandatului presedintelui Fed.
Membrii Fed evitau sa faca declaratii concise, discursurile lor ambigue derutand piata. La intalnirile regulate ale responsabililor cu politica monetara a Fed, fiecare declaratie a lor era disecata si studiata cu atentie de economisti si investitori, care anticipau mutarile Rezervei Federale pe piata financiara.
Ultima declaratie a Fed sustinea o crestere moderata a ratei dobanzii, dar dupa aceasta afirmatie, Greenspan si alti oficiali au trimis semnale catre piete ca sunt posibile unele cresteri mai accentuate. Toate supozitiile lansate au lasat jucatorii de pe pietele financiare fara indicii despre cum va evolua rata dobanzii, decizie ce va fi luata la sfarsitul lunii.
Greenspan este constient de faptul ca trebuie sa imbunatateasca modalitatile de comunicare, a sustinut Lyle Gramley, fost guvernator al Fed, in prezent consultant la Schwab Washingon Research. "Nu este un lucru usor, dar sunt pe calea cea buna", a continuat Gramley. Banca Centrala Europeana tine cate o conferinta de presa dupa fiecare modificare a nivelului ratei dobanzii, model pe care unii analisti americani ar vrea sa il vada implementat si la Fed.
In cazul in care inflatia va incepe sa creasca, Fed este pregatita sa faca ce este necesar pentru indeplinirea obligatiilor sale de mentinere a nivelului preturilor la un nivel constant, pentru a asigura o crestere economica sustenabila, a declarat Greenspan.
Comentariile sale, impreuna cu cele ale altor guvernatori ai Fed, au coborat preturile obligatiunilor si au provocat cea mai ridicata rata a castigurilor pentru titluri de pe piata financiara din ultimii 10 ani.
Intr-o lucrare publicata recent, a unui profesor care studiaza Rezervele Federale, se arata ca Alan Greenspan a fost un vizitator mult mai frecvent al Casei Albe in timpul administratiei Bush, fata de ceilalti trei presedinti americani sub care a fost seful Fed. In februarie, decizia lui Greenspan de a pune in aplicare intentia Congresului in vederea reducerii deficitului bugetar pin reducerea unor plati viitoare la Sistemul Securitatii Sociale, a starnit controverse aprinse, cu toate ca marirea taxelor venea in intampinarea golului din buget.
Un alt guvernator al Rezervelor Federale, Ben Bernanke, este de parere ca Greenspan ar trebui sa fie mai specific fata de tintele inflationiste, o politica urmata de majoritatea bancilor centrale. Criticii afirma ca in lipsa acestor tinte, politica Fed este indisciplinata si dificil de explicat.
Mandatul presedintelui Fed este de patru ani si coincide cu mandatul presedintelui Statelor Unite. Uneori durata perioadei de conducere poate fi scurtata din cauza demisiilor sau a deceselor, nerespectandu-se sincronizarea intre cei doi. Este foarte probabil ca situatia sa se repete, mandatul lui Greenspan incheindu-se in februarie 2006, fara posibilitatea de a fi reinvestit in functie.



Deficitul comercial al Statelor Unite a crecut in aprilie la valoarea-record de 48,3 miliarde $, depasind estimarile analistilor, relateaza CNN. Diferenta dintre importurile de 142,3 miliarde $ si exporturile de 93,9 miliarde $ ar putea afecta cresterea economica pe al doilea trimestru.



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO