Business Internaţional

Cinci profeţi ai apocalipsei economice americane: Cu ce au dat greş anul trecut şi cum văd acum viitorul

Cinci profeţi ai apocalipsei economice americane: Cu ce au dat greş anul trecut şi cum văd acum viitorul

Peter Schiff

Autor: Andreea Mindrila

17.01.2012, 00:03 234

Doar cele mai sumbre previziuni ale profeţilor de pe Wall Street s-au adeverit în 2008 şi 2009, iar de atunci pesimismul lor a fost molipsitor. În aproape toate domeniile de investiţii, de la pieţele emergente la bursele americane sunt respectate părerile analiştilor care au cele mai pesimiste previziuni, scrie Bloomberg.

După ce a anticipat corect că Citigroup nu va acorda dividende în 2008, Meredith Whitney, în prezent director executiv al Meredith Whitney Advisory, a declarat că din cauza incapacităţii de plată a municipalităţilor, investitorii în obligaţiuni vor pierde "sute de miliarde de dolari" în 2011. Investitorii au evitat fondurile de obligaţiuni municipale, însă pentru aceste titluri anul 2011 a fost unul relativ bun, defaulturile nefiind masive. Whitney spune că este încă pesimistă. "Cred că anul acesta va fi mai rău decât anul trecut, iar 2013, mai rău decât 2012."

Autorul unui best-seller din 2007, "The Black Swan", Nassim Nicholas Taleb spu­nea în iunie anul trecut că situaţia datoriilor din SUA este mai gravă decât cea din Grecia. "Diferenţa din­­tre Europa şi SUA este înţelegerea problemei", spune Taleb, care avertizează că situaţia globală este mult mai sumbră decât în 2008. "Vom plăti un preţ mult mai mare. Nu am făcut nimic constructiv în aceşti trei ani şi jumătate. Nimeni nu vrea să ia măsuri drastice acum", menţionează Taleb.

Rezultatele încurajatoare ale economiei SUA din decembrie şi de la începutul lunii ianuarie nu l-au impresionat pe John Hussman, preşedintele Hussman Econometrics Advisors. El insistă că datele economice încă indică "o recesiune economică globală aproape imediată".

Peter Schiff, directorul executiv al Euro Pacific Capital, a criticat Fed-ul pentru emisiunile monetare, fiind adeptul rezervelor valutare şi de aur în locul monedei naţionale. Aprecierea recentă a dolarului a fost consecinţa unei "succesiuni de evenimente favorabile", care s-ar fi putut sfârşi urât, scria recent Schiff într-un comentariu.

Mark Spitznagel, managerul Universa Investments, esti­mează că în următorii câţiva ani indicele S&P 500 va scădea cu 20%, având 20% posibilitatea de a se ajusta cu mai mult de 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO