Business Internaţional

Cine a pariat pe PartyGaming a dat lovitura

30.06.2005, 19:01 11

Actiunile PartyGaming, proprietarul celui mai mare site online de poker din lume, au crescut cu 11 procente in prima zi in care au fost tranzactionate, dupa ce grupul a beneficiat de unul din cele mai spectaculoase debuturi din Marea Britanie din ultimul deceniu, relateaza Financial Times.

La sfarsitul saptamanii trecute, actiunile PartyGaming erau cotate la 116 lire (174,5 euro), ceea ce face ca valoarea de piata a grupului sa fie de 4,64 miliarde de lire (5,64 miliarde de euro).

Ca urmare a cresterii actiunilor din prima zi de tranzactionare pana la 129 de lire, capitalizarea companiei a crescut la mai mult de 5 miliarde de lire (7,5 miliarde de euro), depasind-o pe cea a grupului de supermarketuri J. Sainsbury si pe cea a British Airways.

Listarea companiei la Bursa a strans 907 milioane de lire (1.365 de milioane de euro), suma care va fi impartita intre cei patru proprietari ai companiei.

Se astepta ca grupul sa mai emita actiuni in valoare de 115,3 milioane de lire (173 de milioane de euro) ca urmare a cererii marite venite din partea Marea Britanii si a managerilor de fonduri europene. In momentul in care nu s-au mai putut emite ordine de cumparare, cererea a depasit de aproximativ trei ori capitalul disponibil.

Listarea s-a produs pe fondul controverselor care au urmat oferta publica initiala, datorate in principal nesigurantei autoritatilor de reglementare din SUA, unde grupul realizeaza aproximativ 90% din venituri.

Cu toate acestea, managerii fondurilor nu au luat in considerare o posibila limitare a activitatii pe piata americana sau posibilitatea diminuarii ratelor de crestere. Acestia se pare ca au fost atrasi de marjele de profit si fluxul de numerar pe care PartyGaming le ofera.

In ultimii trei ani, profitul companiei inainte de impozitare a crescut de la 5,8 milioane de dolari (4,7 milioane de euro) la 371,1 milioane de dolari (306,8 milioane de euro), conform Dresdner Kleiwort Wasserstein, care a intermediat oferta publica. In ceea ce priveste previziunile pentru 2006, se asteapta ca profitul net sa creasca la aproximativ 500 de milioane de dolari (413,4 milioane de euro).

Oferta publica initiala a venit pe fondul interesului tot mai crescut pentru piata jocurilor online. Empire Online si-a facut debutul acum doi ani, iar in cursul acestui an se asteapta ca si 888.com si Betfair sa fie listate.

In pofida acestui fapt, Andrew Lee, analist la banca Dresdner Kleiwort Wasserstein, care a oferit consultanta PartyGaming in realizarea ofertei publice initiale, este de parere ca numai cei mai importanti operatori vor inregistra succes.

"Asa cum se intampla in cazul majoritatii industriilor, si cand vine vorba de Internet, cel mai mare operator din domeniu va ajunge in frunte", a spus el. "Si cati astfel de operatori sunt astazi pe piata", a continuat el. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO