Business Internaţional

Cine castiga din criza Greciei

Cine castiga din criza Greciei
16.02.2010, 23:06 46

Criza fiscala prin care trece Grecia a determinat o depreciere aeuro care s-a dovedit a fi un ajutor nesperat pentru exportatoriieuropeni, care sunt nevoiti sa se lupte cu redresarea lenta aeconomiilor de pe continent, scrie Bloomberg.

Problemele cu care se confrunta guvernul de la Atena au impinsmoneda unica catre a cincea saptamana consecutiva de depreciere inraport cu dolarul. Un euro se tranzactiona marti pentru 1,3665dolari, in usoara crestere fata de luni.

"Cu cat euro va fi mai slab in fata dolarului in anii ceurmeaza, cu atat mai bine pentru noi", a declarat Jean-DominiqueSenard, director in cadrul Michelin, al doilea mare producatormondial de anvelope.

Moneda euro s-a depreciat anul acesta cu 5,1% fata de dolar, pefondul temerilor ca statele europene cu datorii publicesubstantiale vor avea probleme in a-si plati obligatiilefinanciare.

"Avand in vedere cat de puternic a fost euro in ultimul an,companiile din Germania, Franta si Italia vor fi favorizate deaceasta depreciere", a afirmat si Neil Dwane, director deinvestitii in cadrul RCM, divizie a Allianz Global Investors.

Scaderea euro le-a oferit o gura de aer proaspat unor companiiprecum retailerul belgian Delhaize sau producatorul francez desoftware Dassault Systemes, in conditiile in care acestea isigenereaza peste jumatate din vanzari de pe piata americana. SiEADS, producatorul aeronavelor Airbus, anunta in urma cu catevaluni, cand euro se apreciase puternic, ca rata de schimb euro-dolarreprezinta una "dintre cele mai mari dureri de cap" alecompaniei.

Principalul inconvenient este faptul ca o moneda mai slabasporeste riscurile inflationiste intrucat majoreaza costulimporturilor atat pentru companii, cat si pentru consumatoriifinali. In acelasi timp, presedintele Bancii Centrale EuropeneJean-Claude Trichet a declarat ca presiunile inflationiste din zonaeuro sunt inca incipiente si ca nu intrevede un pericol in acestsens din cauza deprecierii monedei unice.

Euro s-ar putea tranzactiona la finalul anului pentru circa 1,39dolari pe unitate, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg inrandul a 40 de analisti.

Europa ii preseaza pe greci

Ministrii europeni de finante au cerut Greciei sa pregateascamasuri mai dure pentru reducerea deficitului bugetar, insa aurefuzat sa spuna cum vor ajuta tara daca aceasta nu va reusi sa-sifinanteze datoriile, scrie Bloomberg. "Asteptam ca Grecia sademonstreze ca trateaza cu seriozitate angajamentele pe care sile-a luat", a declarat Jean-Claude Juncker, premier si ministru definante al Luxemburgului, in cadrul reuniunii ministrilor definante ai zonei euro, organizata duminica la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO