Business Internaţional

Cine este Vaclav Havel - CV

Cine este Vaclav Havel - CV

Autor: Adrian Voicu

18.12.2011, 13:56 379

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat la vârsta de 75 de ani, informează Reuters. Havel a murit în urma unor complicaţii apărute după o lungă perioadă de boală.

Havel a fost al zecelea şi ultimul preşedinte al Cehoslovaciei, dar şi primul preşedinte al Republicii Cehe. A scris peste 20 de piese de teatru şi numeroase lucrări non-fiction.

Născut la 5 octombrie 1936 în Praga, a trăit într-o familie de intelectuali, strâns legată de evenimentele culturale din Cehoslovacia din perioada 1920-1940. Tatăl său era proprietarul suburbiei Barrandov. După apariţia regimului comunist în Cehoslovacia, Havel nu a mai putut urma şcoala ca urmare a trecutului burghez al familiei sale.

Începând cu anii 60, după intrarea armatei ruse în Cehoslovacia, s-a concentrat mai ales asupra politicii din Cehoslovacia. Reputaţia sa de lider al opoziţiei a fost cimentată în momentul în care a scris manifestul prin care s-a opus arestării trupei cehe The Plastic People of the Universe. De asemenea, Havel a pus bazele Comitetului de Apărare a Condamnaţilor pe Nedrept în 1979. Ca urmare a activităţii sale, Havel a fost închis de mai multe ori, cea mai lungă perioadă în închisoare fiind de 4 ani.

La 29 decembrie 1989, în urma "Revoluţiei de Catifea", Havel a devenit preşedintele Cehoslovaciei. În timpul preşedinţiei sale, Cehia s-a rupt de Slovacia, în ciuda opoziţiei sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO