Business Internaţional

Cine este vinovat pentru criza din sectorul ipotecar din SUA

04.09.2007, 17:51 21

Inrautatirea situatiei de pe piata creditelor ipotecare ar putea impinge economia Statelor Unite in recesiune, de aceea banca centrala americana (Fed) ar trebui sa-si relaxeze politica monetara pentru a evita o astfel de situatie, a declarat Martin Feldstein, presedintele Biroului National de Cercetare Economica.
Prezent la reuninea anuala din Kansas City a oficialilor bancii centrale, Feldstein a atras atentia asupra necesitatii reducerii ratei de referinta a dobanzii.
"Un nivel mai scazut al ratei dobanzii ar fi necesar acum", a afirmat el, sustinand ca reducerea cu 1% a ratei de referinta este justificata de scaderea preturilor locuintelor si de restrangerea cheltuielilor de consum.
Prezent la acelasi simpozion, John Taylor, fostul subsecretar de stat pentru Afaceri Internationale, a declarat ca la baza crizei financiare a stat rata foarte scazuta a dobanzii de referinta pe care a practicat-o banca centrala pe cand era condusa de Alan Greenspan.
In urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, a bubble-ului (crestere excesiva urmata de o scadere brusca a preturilor) din domeniul tehnologiei si a temerilor privind instaurarea deflatiei, sub conducerea lui Alan Greenspan, Fed a coborat rata dobanzii pana la 1%, ceea ce a condus la explozia pietei imobiliare.
Dupa 11 septembrie 2001, conducerea Fed a votat reducerea ratei dobanzii de la 3,5% la 3%, iar in 2002 banca centrala a redus rata de referinta de la 1,25% la 1%. La acel moment, Greenspan aprecia ca aceasta reducere a ratei dobanzii va impulsiona cresterea vanzarilor de locuinte si a numarului creditelor de refinantare.
De asemenea, Greenspan aprecia ca rata scazuta a dobanzii de referinta are implicatii directe asupra economiei in ansamblu.
Cresterea pretului locuintelor determinata de rata scazuta a dobanzilor reprezinta o sursa de lichiditati pentru economia americana, considera Greenspan.
"Ca si preturile bunurilor de consum, preturile locuintelor sunt influentate de rata dobanzilor, astfel piata imobiliara este unul din canalele principale prin care se transmit efectele politicilor monetare", se arata intr-un comunicat al conducerii Fed din septembrie 2005.
"Mentinerea ratei dobanzii la un nivel mai ridicat ar fi permis evitarea, intr-o masura semnificativa, a boom-ului de pe piata creditelor ipotecare", a declarat Taylor. Conditiile favorabile de pe piata au permis imbunatatirea semnificativa a calitatii creditelor ipotecare, a mai adaugat el. Taylor a aratat ca revenirea ratei de referinta la niveluri normale a determinat scaderea cererii de locuinte, urmata de declinul sectorului de constructii si de scaderea preturilor, ceea ce a condus la accentuarea incapacitatii de plata a debitorilor si, implicit, la criza pietei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime).
Declaratia lui Taylor este una dintre putinele interventii publice critice la adresa lui Greenspan, care s-a retras de la conducerea Fed in februarie 2006.
In perioada mandatului sau, Greenspan a fost un sustinator activ al produselor de creditare alternative, implicit al creditelor cu grad de risc ridicat. "Pe piata au aparut o serie de produse inovatoare, cum sunt creditele subprime. Aceste produse sunt reprezentative pentru intreaga istorie a dezvoltarii pietei financiare americane", declara Greenspan in 2005. Industria creditelor ipotecare riscante a intrat in declin in martie 2007, cand mai multi creditori ipotecari au cerut protectie impotriva falimentului.
Actualul presedinte al bancii centrale, Ben Bernanke, a declarat ca Fed va interveni pentru a reduce rata dobanzii in masura in care va fi necesara o astfel de actiune, aratandu-se impotriva unui eventual sprijin acordat investitorilor ale caror decizii, considera el, au condus la deteriorarea sectorului de creditare. El a mai adaugat ca nu va permite ca oamenii nevinovati sa sufere de pe urma acestei crize. "Daca actuala criza va persista, iar cererea de locuinte va scadea, intreaga economie va fi afectata", declara Bernanke, care pana acum considera declinul pietei imobiliare ca o "reglare" necesara a pietei ca urmare a investitiilor speculative.
Chiar daca Bernanke a anuntat ca banca centrala va face tot ce-i sta in putinta pentru a evita o eventuala recesiune a economiei americane, unii analisti si strategi de politica monetara sunt rezervati in ceea ce priveste efectele pe care le va avea asupra economiei americane punerea in aplicare al celui mai important instrument pe care il detine Fed, modificarea dobanzii de referinta.
Unii experti considera ca principala cauza a exploziei pietei imobiliare nu a fost politica monetara a bancii centrale, cat popularitatea de care s-au bucurat produsele de creditare alternative care au permis celor cu venituri reduse sa contracteze imprumuturi fara avans si cu dobanzi, initial, foarte scazute. "Este foarte usor sa consideri ca Fed poarta toata responsabilitatea pentru cele intamplate", a declarat Robert Shiller de la Universitatea Yale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO