Business Internaţional

Cipru ar putea avea nevoie de ajutorul FMI-ului dacă nu rezolvă problema finanţelor publice - Bank of Cyprus

Cipru ar putea avea nevoie de ajutorul FMI-ului dacă nu rezolvă problema finanţelor publice - Bank of Cyprus

Autor: Vlad Popescu

01.08.2011, 17:52 144

Guvernul din Cipru este în pericol "iminent" să solicite unacord de finanţare externă cu FMI şi UE, sau "bailout", dacă nu valua măsuri urgente de "reparare" a finanţelor publice, a avertizatluni Bank of Cyprus, cea mai mare bancă comercială a ţării,transmite Reuters.

"Prin această lipsă de reacţie riscăm capacitatea de refinanţarea statului, iar consecinţele vor fi imediate şi serioase. Există oameninţare iminentă ca Cipru să se alăture mecanismului de sprijinal Uniunii Europene, cu toate dezavantajele presupuse de aceastăvariantă", se arată într-un comunicat transmis de Bank ofCyprus.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană, auanunţat, din primăvara anului trecut, trei programe multi-anuale de"bailout" pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, în valoare totalăde 382 miliarde euro.

O intervenţie în Cipru nu ar pune presiuni semnificative peresursele financiare ale UE, deoarece economia locală reprezintănumai 0,2% din PIB-ul blocului comunitar, iar nevoile de finanţaresunt estimate la câteva miliarde euro pe an.

Un acord internaţional pentru Cipru ar avea însă efectepsihologice neplăcute, amintind că criza datoriilor de stat dinzona euro se poate extinde, deoarece problemele unei ţări leafectează pe celelalte.

Cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Standard &Poor's, Moody's şi Fitch au redus în ultimele luni ratingulCiprului, deoarece băncile locale au o expunere estimată la 5miliarde euro pe datoria de stat a Greciei, iar economia cipriotăare legături comerciale puternice cu cea elenă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO