Business Internaţional

Cipru si Malta pot trece la moneda unica europeana din 1 ianuarie 2008

17.05.2007, 19:07 38

Cipru si Malta au primit aprobarea Uniunii Europene cu privire la adoptarea monedei unice europene la inceputul anului viitor, cele doua tari mediteraneene fiind urmatoarele membre ale UE care devin parte a zonei euro dupa aderarea Sloveniei in acest an.
Comisia Europeana a declarat ca ambele tari indeplinesc toate conditiile de aderare la zona euro. Cipru ar fi al 14-lea si Malta al 15-lea membru UE care adopta moneda euro, scrie Bloomberg.
Comisarul european pe probleme monetare Joaquin Almunia a indemnat ambele tari sa "urgenteze si sa finalizeze pregatirile practice necesare asigurarii unei treceri fara probleme la noua moneda."
Cipru, cu o populatie de aproximativ un milion de locuitori, este impartit in partea de sud, vorbitoare de limba greaca, si partea de nord aflata sub controlul Turciei. Malta are 400.000 de locuitori si o economie cu o valoare de 4,7 miliarde de euro, aproximativ o treime din valoarea economiei Ciprului.
In urma adoptarii monedei euro de catre cele doua tari, guvernatorul bancii centrale a Ciprului, Athanasios Orphanides, si omologul sau maltez, Michael Bonello, vor deveni membri ai consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene.
Banca Centrala Europeana arata ca cele doua tari au facut progrese remarcabile in ceea ce priveste intrunirea conditiilor de aderare la zona euro, insa trebuie sa depuna eforturi in continuare, in special la capitolul datorie guvernamentala. Cele doua tari au intrunit criteriile referitoare la rata inflatiei, ratele dobanzii pe termen lung si deficitele bugetare.
BCE a aratat ca in perioada analizata, raportul datorie guvernamentala/PIB in cazul Ciprului a scazut pana la 65,3% in 2006, fiind asteptat sa continue sa scada si in acest an, pana la 61,5%, situandu-se totusi peste limita de 60%. BCE arata ca cele doua tari trebuie sa continue procesul de consolidare fiscala bazat pe masuri structurale in scopul imbunatatirii performantelor fiscale prin reducerea vizibila a nivelului ridicat al datoriei guvernamentale.
In cazul Maltei, raportul datorie/ PIB a scazut la 66,5% in 2006, fiind asteptat sa atinga 65,9% in acest an. BCE arata ca Malta trebuie sa mentina o crestere moderata a salariilor atat in sectorul public, cat si in cel privat.
Comentand asupra ratei medii a inflatiei din ultimele 12 luni din cele doua tari, BCE arata ca aceasta a fost de 2% in cazul Ciprului si de 2,2% in cazul Maltei, ambele situate cu mult sub limita de 3% specificata in Pactul de Stabilitate si Crestere al UE.
In Cipru, rata inflatiei este asteptata sa scada usor in lunile urmatoare, adauga BCE. In cazul Maltei, BCE indica estimari cuprinse intre 1,4% si 2,4% pentru 2007 si de 2,1%-2,4% pentru 2008, riscurile privitoare la o posibila crestere a ratei inflatiei fiind legate de potentiale noi majorari a preturilor la petrol.
Cipru a inregistrat un deficit fiscal de 1,5% din PIB, in cazul Maltei acesta fiind de 2,6%, ambele sub limita de 3%. Comisia Europeana anticipeaza un deficit de 1,4% pe 2007 in cazul Ciprului si de 2,1% pentru Malta.
In ceea ce priveste ratele dobanzii pe termen lung, acestea se situau la un nivel de 4,2% in cazul Ciprului si la 4,3% in cazul Maltei. Limita este de 6,4%. Conform BCE, in ultimii ani Malta a asistat la o scadere a ratelor dobanzii pe termen lung.

Ce s-a intamplat in Slovenia dupa adoptarea euro

In Slovenia, rata generala a inflatiei nu a inregistrat fluctuatii importante din momentul in care tara a trecut la moneda euro la inceputul acestui an, a aratat Comisia Europeana.
In primele patru luni ale acestui an, preturile au avansat cu 1,3%, comparativ cu 1,5% in perioada similara a anului trecut, conform datelor preliminare publicate de biroul sloven de statistica.
Eurostat estimeaza impactul total al trecerii la euro asupra inflatiei in timpul si dupa perioada de tranzitie la 0,3%.
Urmatorul stat care ar putea adopta moneda unica este Slovacia, a carei aderare la zona euro este anticipata pentru anul 2009, in vreme ce Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria si Romania nu vor intra curand in uniunea monetara, pe fondul inflatiei ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO