Business Internaţional

Cipru umblă la taxa pe depozitele bancare: o reduce pentru micii deponenţi, dar o scumpeşte pentru valorile mari

Cipru umblă la taxa pe depozitele bancare: o reduce...

Autor: Radu Racu

18.03.2013, 10:37 2366

Parlamentul cipriot votează luni în privinţa ajutorului financiar internaţional care ar trebui să scoată ţara din criză, însă cu preţul unei "naţionalizări" parţiale a depozitelor bancare, o taxă care ar putea fi redusă pentru micii deponenţi, conform unor surse citate de Reuters.

 

Tensiuni în mai multe oraşe din Cipru au apărut sâmbătă după ce ministrul de finanţe cipriot a anunţat în urma unor negocieri de circa 10 ore din noaptea de vineri spre sâmbătă că statul va primi un ajutor financiar de 10 miliarde de euro, în schimbul căruia trebuie să impună o taxă pe toate depozitele bancare.

Cota discutată iniţial era de 6,7% pentru depozitele de până în 100.000 de euro, şi de 10% pentru depozitele care depăşesc acest prag, însă informaţii noi obţinute luni de Reuters pe surse arată că nivelul taxei ar putea fi coborât la 3% pentru micii deponenţi. În schimb, taxa pe depozitele de peste 100.000 de euro ar creşte la 12,5%.

 

Măsura are un impact puternic asupra depozitelor făcute de cetăţeni ruşi nonrezidenţi în Cipru, despre care se estimează că ar ocupa jumătate din depozitele totale. Decizia ar trebui să aducă la bugetul statului 6 miliarde de euro, diferenţa de care executivul de la Larnaca avea nevoie pentru a scoate ţara din impas, fără să împovăreze prea mult datoria externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO