Business Internaţional

Citigroup a inchis un fond care a pierdut 53% intr-o luna

19.11.2008, 19:41 13

Citigroup isi va lichida fondul de hedging Corporate Special Opportunities (CSO), care a pierdut 53% din valoare luna trecuta, aceasta fiind a noua oara in ultimele luni cand banca este nevoita sa inchida sau sa salveze un fond din cadrul diviziei de investitii alternative, scrie Financial Times.

Prabusirea CSO reprezinta cea mai recenta problema cu care se confrunta CEO-ul Citi, Vikram Pandit, fost director al diviziei de investitii alternative, care a anuntat recent ca intentioneaza sa elimine 52.000 de locuri de munca din cadrul bancii. Actiunile Citi au inregistrat o scadere de 6% in urma anuntului, valoarea de piata a companiei situandu-se la 45,5 miliarde de dolari.
CSO, care a administrat aproape 4,2 miliarde de dolari in cea mai buna perioada a sa, are o valoare neta a activelor de aproximativ 58 milioane de dolari si datorii de aproximativ 880 milioane de dolari, spun investitorii.
Surse familiare cu situatia au declarat ca investitorii nu vor primi probabil mai mult de 10 centi pentru fiecare dolar investit.
Fondul s-a prabusit desi Citi i-a furnizat linii de credit de 450 milioane de dolari si infuzii de aproximativ 320 milioane de dolari. Citi a achizitionat de asemenea active cu o valoare nominala de un miliard de dolari pe care le-a plasat in cadrul fondului.
Investitorilor din cadrul fondului nu li s-a permis sa-si retraga banii timp de aproximativ un an odata cu deteriorarea performantelor. Pierderile suferite de Citigroup in urma acestei miscari s-ar putea ridica la sute de milioane de dolari, spun surse familiare cu situatia.
Masivele operatiuni de writedown si reducerea valorii de piata a ceea ce a fost candva un gigant financiar au pus partial in umbra problemele inregistrate de divizia de fonduri de hedging a Citi. Citigroup Alternative Investments (CAI), divizie de care Pandit s-a ocupat in perioada aprilie-decembrie 2007 inainte de a deveni CEO, s-a confruntat cu mai multe probleme.
Cea mai serioasa a survenit in iunie acest an, cand a inchis Old Lane, fondul creat de Pandit si vandut catre Citigroup pentru o suma estimata la 800 milioane de dolari anul trecut. Citi a fost obligata sa treaca active Old Lane de 9 miliarde $ in bilantul propriu si sa realizeze un writedown de peste 200 milioane de dolari.
In acest an, Citi a fost nevoita sa lanseze un plan de salvare de 1 mld. dolari pentru sase fonduri de hedging afectate de turbulentele de pe piata obligatiunilor municipale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO