Business Internaţional

Clubul Newcastle, preluat de un miliardar britanic

08.06.2007, 18:39 15

Clubul de fotbal englez Newcastle United va fi achizitionat de catre miliardarul Mike Ashley, investitor in piata imobiliara, oferta facuta de el evaluand clubul la aproximativ 134 de milioane de lire sterline (197,3 mil. euro), scrie CNBC.
St. James Holdings, detinut de Mike Ashley, a fost de acord sa plateasca suma de 101 pence (1,48 euro) per actiune, pentru intreg pachetul de actiuni al Newcastrle, inclusiv cele detinute de presedintele consiliului de administratie si cele ale lui Freddy Shepherd, actionarul majoritar al clubului.
Ashley, care detine lantul de retail Sports World, a achizitionat deja pachetul de actiuni de 41,6% detinut de familia lui John Hall, fostul presedinte al clubului, la pretul de 100 de pence (1,47 de euro). Actiunile clubului britanic au avut un pret la inchiderea sedintei bursiere de miercuri de 97 de pence (1,42 de euro).
Preluarea de catre Ashley a clubului englez este o schimbare a trendului din ultima vreme, in care mai multe echipe de fotbal au fost achizitionate de straini.
Sezonul trecut, Liverpool, West Ham United si Aston Villa au fost achizitionate de investitori straini, urmate de controversata achizitie a clubului Manchester United de catre omul de afaceri american Malcolm Glazer si de preluarea echipei Chelsea de catre Roman Abramovici.
Investitorii straini doresc sa profite de pe urma succesului la nivel mondial al celei mai bogate ligi din lume, care va incasa venituri din drepturile de televizare de pana la 2,7 mld. lire sterline (3,97 mld. euro) in urmatorii trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO