Business Internaţional

Cluburile de fotbal vor o bucata din tortul FIFA World Cup

20.05.2005, 19:00 20

Un scandal care a facut valva la o comisie de arbitraj din Elvetia ar putea avea un impact profund asupra bugetelor marilor cluburi de fotbal din Europa, arata BBC.

Cluburile de fotbal de top din Europa asteapta decizia Comisiei Competitionale din Elvetia, inainte de Campionatul Mondial de Fotbal din 2006, in urma careia sa li se acorde compensatii pentru ca dau drumul jucatorilor in perioada turneului.

Intre marile echipe de fotbal si echipele nationale a pornit o disputa, deoarece cluburile furnizeaza gratuit jucatori catre echipele nationale pentru competitiile organizate de FIFA.

Din Grupul G-14 al cluburilor care au depus plangerea fac parte Liverpool si AC Milan, finalistele de anul acesta ale UEFA Champions League, FC Porto, castigatoarea din 2004 a competitiei, precum si Arsenal, Manchester United, Real Madrid, Barcelona si Bayern Munchen.

Cluburile isi platesc superstarurile cu salarii colosale si vor sa primeasca in schimb o parte din castigurile acumulate in urma Campionatului Mondial de Fotbal, organizat de FIFA si a Campionatului European de Fotbal, organizat de UEFA.

"Suntem in asteptarea unei decizii din partea comisiei din Elvetia, dar cred ca atunci cand vor ajunge la un consens, aceasta va avea un impact puternic asupra fotbalului international", a spus Thomas Kurth, presedintele grupului G-14.

Comisia se pregateste foarte bine pentru a justifica decizia pe care o va lua. "Nu vrem ca tarile sa plateasca salariile jucatorilor. Fotbalistii participa la marile competitii internationale, care beneficiaza de importante castiguri, din care cluburile nu primesc nimic", a adaugat Kurth.

"Daca jocul echipelor nationale produce castiguri extraordinare datorita jucatorilor de club, ar trebui sa existe o recompensa pentru cluburi", a spus Kurth.

Jucatorii internationali joaca 80% din meciuri la club si 20% pentru echipele lor nationale, conform estimarilor grupului G-14.

Cluburile trebuie sa plateasca asigurarile jucatorilor atunci cand sunt plecati la echipele lor de club. Daca jucatorii se intorc accidentati, obositi sau lipsiti de forma, cluburile se ocupa de readucerea lor la forma sportiva.

Cifrele facute publice de FIFA in urma Campionatului Mondial din Japonia si Coreea de Sud au indicat un profit de 140 de milioane de lire sterline (203 mil. euro). Se previzioneaza ca la turneul final din Germania profitul sa fie de 200 de milioane de lire sterline (290 mil. euro).

G-14 a estimat ca marketingul central al campionatelor europene si mondiale genereaza incasari de 2,4 miliarde de dolari (3,5 mld. euro).

FIFA si UEFA au evidentiat ca aparitia jucatorilor in competitii le ridica profilul si ii transforma intr-o piesa valoroasa pentru clubul sau. Thomas Kurth a recunoscut ca aparitia jucatorilor la Campionatul Mondial le mareste cota, dar acest lucru nu inseamna decat ca celelalte cluburi vor plati mai mult pentru transferuri.

Totusi, se pare ca FIFA nu va indeplini cererile G-14, oricare ar fi decizia comitetului elvetian. UEFA a refuzat sa recunoasca existenta G-14 si a precizat ca doreste sa controleze mai atent cluburile pe viitor.

"Atat timp cat acest grup nu este unul oficial, nu va fi recunoscut", a spus Sepp Blatter, presedintele FIFA.

FIFA trebuie sa apere interesele a 204 asociatii nationale, nu numai pe cele ale echipelor de club.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO