Business Internaţional

Cluburile europene de fotbal muta competitia in afara arenelor, jucand pe terenul mult mai dificil al pietelor de capital

22.09.2008, 19:39 35

 

Peste 40 de cluburi de fotbal europene sunt deja listate la bursa. Aceasta practica este foarte raspandita in Marea Britanie, 24 de cluburi din aceasta tara fiind listate pe bursa londoneza. De altfel, primul club care a intrat pe bursa a fost unul englez. In 1983, Tottenham a initiat aceasta tendinta. De atunci, cluburile din prima divizie engleza au urmat in numar mare acest drum. Printre acestea se numara Newcastle, Charlton, Birmingham, Southampton sau Arsenal.
Cluburile de fotbal castiga bani din vanzarile de bilete, drepturi de televizare, produse derivate si de la sponsori. Pentru a ajunge la profitabilitate este necesara o expunere mediatica importanta. Pentru a investi masiv in jucatori renumiti, in stadioane enorme sau in lansarea de noi produse derivate, cluburile de fotbal au nevoie de un capital urias.
Din acest motiv, Manchester United a decis sa faca un pas important, lansandu-se pe bursa, insa actiunea a fost un esec. Numai 44% din actiuni s-au vandut, iar valoarea acestora a scazut cu 17% in prima zi. Manchester este insa in prezent cel mai bogat club din lume, in special datorita vanzarilor de produse derivate.
In momentul intrarii pe bursa a Manchester United, actionarii au cerut o reducere a salariilor jucatorilor. Astfel, recrutarea unor jucatori renumiti devenea dificila, ca si obtinerea de rezultate sportive la inaltimea asteptarilor suporterilor. In 2005, Malcolm Glazer a lansat cu succes o oferta de preluare a clubului, spre marea nemultumire a suporterilor si membrilor echipei. In momentul sosirii sale, Glazer a suspendat titlurile clubului de la vanzarea pe bursa. In cele din urma, in ciuda temerilor, Glazer nu a dat peste cap organigrama clubului si l-a pastrat pe antrenorul Alex Ferguson.
Pe langa Olympique Lyon, un alt club francez s-a lansat pe bursa. Este vorba de modesta echipa a Istres. FC Istres se mentine la mijlocul clasamentului diviziei a treia franceze. In ciuda acestui lucru, cotatia actiunilor clubului a crescut cu peste 230% de la momentul listarii, in luna ianuarie. Nu intotdeauna cele mai mari cluburi sunt listate pe bursa. Realitatea din teren este diferita de cea de pe piata. Astfel, cele mai mari doua cluburi ale Spaniei, Real Madrid si FC Barcelona, nu sunt cotate la bursa. In Italia, AC Milan si Inter Milano nu au facut acest pas. In schimb, actiunile Juventus Torino, AS Roma si Lazio Roma au inregistrat scaderi, de 50, 70 si respectiv 97%. Pe de alta parte, sase cluburi daneze foarte mici pe scena europeana sunt cotate.
Un club de fotbal trebuie considerat drept o afacere obisnuita care trebuie sa fructifice un patrimoniu si care investeste. Astfel, este mai bine sa se parieze pe cluburile care au propriul stadion, cum ar fi Arsenal. In 1997, un bubble s-a spart pe piata cluburilor de fotbal europene si nu s-a mai refacut de atunci. Multi investitori s-au retras.
In 2000 a fost creat indicele Bloomberg al cluburilor europene de fotbal. Acesta a pierdut 25% din valoare din momentul crearii si nu pare sa promita cresteri importante. Valorile fotbalului sunt foarte volatile. Daca, in calitate de fan asteptati cu nerabdare sa investiti in echipa preferata, alegeti mai bine pariurile sportive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO