Business Internaţional

Cluburile europene de fotbal sunt preferatele chinezilor

23.04.2007, 21:39 10

Echipe precum Chelsea, Liverpool si Real Madrid doresc sa-si mareasca popularitatea si in afara Europei, in tari precum China, Coreea de Sud si chiar Statele Unite.
Prezente an de an in semifinalele Ligii Campionilor, echipele de fotbal din Marea Britanie si-au dovedit calitatile in fata celor mai bune cluburi din Europa, scrie International Herald Tribune.
David Beckham, starul fotbalului englez, care dupa expirarea contractului sau cu Real Madrid va pleca la o echipa din Los Angeles, impreuna cu noii proprietari americani ai echipelor Liverpool si Manchester United au facut ca Statele Unite sa fie considerate un jucator important in lumea fotbalului. Analistii considera ca echipele de fotbal din Marea Britanie au un potential foarte mare de extindere in China.
"Este in topul prioritatilor acestor cluburi", a declarat Jim O'Toole, director executiv al 141 Sports & Entertainment, firma de consultanta in domeniul marketingului, detinuta de WPP Group, companie de publicitate cu sediul in Londra. "Toata lumea priveste acum catre est", a adaugat el.
China este imaginea inversa a Statelor Unite ca piata de marketing pentru fotbalul englez. Spre deosebire de SUA, unde fotbalul este foarte popular in randul copiilor, foarte putini chinezi chiar practica acest sport.
Dar, in contrast cu Statele Unite, unde meciurile de fotbal sunt rar difuzate la TV, in China reprezinta un adevarat fenomen media.
Audienta la TV a competitiilor internationale precum Cupa Mondiala si Liga Campionilor numara chiar si cateva sute de milioane de telespectatori. De aceea, cluburile de fotbal europene doresc sa obtina mai mult profit din drepturile de difuzare si contracte de sponsorizare.
Echipele de fotbal din Marea Britanie nu sunt singurele care doresc sa profite de potentialul pietelor precum China si Statele Unite. Fotbalul italian, foarte difuzat in China de mai bine de doua decenii, are numerosi fani, conform analistilor. Si echipe din campionatul Spaniei, precum Real Madrid, s-au aratat interesate sa realizeze legaturi cu echipe din China.
Premiere League din Marea Britanie este in top atunci cand vine vorba de incasari, avand opt dintre cele 20 cele mai bogate echipe europene, conform unui clasament realizat de Delloite. Tot mai multe dintre aceste echipe ajung in proprietatea unor miliardari straini ambitiosi precum Roman Abramovici de la Chelsea, Malcom Glazer de la Manchester United si George Gillett si Tom Hicks la Liverpool.
Dar nu toate eforturile de a integra fotbalul in cultura locala au si oferit profit.
Manchester United a inchis de curand doua restaurante cu tema echipei, pe care le-a deschis in urma cu cativa ani, pe masura ce fanii nu au observat legatura dintre fotbal si o masa in oras.
"Desi Manchester United a declarat ca are aproximativ 28 de milioane de fani in China, conform unui sondaj realizat in 2003, a inregistrat o rata a succesului mai ridicata in alte tari. Spre exemplu, un card de credit cu Manchester United in Coreea de Sud a atras 650.000 de clienti de cand a fost lansat cu un an in urma", a declarat Phil Townsend, purtator de cuvant al echipei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO