Business Internaţional

Coface: in 2007 se poate sparge "bula imobiliara"

24.01.2007, 16:53 24

Economia mondiala isi va incetini ritmul de crestere anul acesta, pe fondul aparitiei unor noi riscuri sectoriale, printre care si supraincalzirea pietei mondiale a constructiilor si o posibila spargere a bulei imobiliare din unele state, a declarat ieri Francois David, presedintele Coface, cea mai mare companie franceza de asigurari de credite.
"2007 va aduce in economia mondiala noi riscuri sectoriale, pe langa cele deja existente, cum ar fi cele din industria textila sau in IT. Anul acesta constructiile si retailul ar putea incetini la nivel global, iar bula imobiliara din unele state s-ar putea sparge, fie in Statele Unite, fie in unele state europene, poate chiar in Spania", a spus David, in cadrul conferintei anuale Coface de la Paris. In limbajul economistilor, "bula" imobiliara arata o situatie in care preturile unui anumit bun de pe o piata (in acest caz, pretul proprietatilor imobiliare), a crescut foarte mult, iar bunurile respective au ajuns cu mult supraevaluate, existand riscul unei corectii puternice.
Incalzirea unor piete, cum este cea a constructiei sau cea de retail, va duce la incetinirea cresterii economiei mondiale pana la circa 3,5%, fata de 4%-5% cat a fost in 2006, a mai declarat presedintele Coface. In acelasi timp, cresterea comertului mondial va fi anul acesta de aproximativ 8%, fata de 10% in 2006. Totusi, a spus David, situatia statelor cu economii emergente (unde este incadrata si Romania) s-a imbunatatit, ele fiind puse la adapost de incetinirea de la nivel global. "2007 va fi un an atipic pentru economia globala, fiind primul an de dupa 2000 cand cele mai mari trei economii ale planetei, Statele Unite, UE si Japonia, se vor sincroniza ca ritm de crestere economica, in jurul nivelului de 2,2%", a afirmat David. Afirmatiile sale vin pe fondul temerilor unor analisti, care spun ca economia mondiala ar putea fi incetinita de piata rezidentiala americana.
Olivier Garnier, director general adjunct la Societe Generale Asset Management, spune ca economia globala este supralichida, singurele solutii pentru iesirea din aceasta situatie fiind ori o prabusire a pretului unor active, ori o reinflamare a in-flatiei la nivel mondial. "Supralichiditatea economiei mondiale inseamna ca prea multi bani alearga dupa prea putine oportunitati de investitii. Solutia este fie deprecierea unor active, fie cresterea inflatiei din economia mondiala", a spus el. Prima dintre cele doua solutii se potriveste afirmatiei lui Francois David, in sensul ca supralichiditatea economiei mondiale ar putea duce la deprecierea pretului locuintelor in unele state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO