Business Internaţional

Colos cu picioare de lut? China începe să tremure, economia începe aterizarea

Colos cu picioare de lut? China începe să tremure, economia începe aterizarea

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

19.10.2011, 00:04 2795

Guvernul chinez beneficiază de resurse tot mai limitate pentru a combate inflaţia şi a limita datoriile administraţiilor locale, după ce economia Chinei a avansat dezamăgitor în al treilea trimestru al anului cu doar 9,1%, cea mai redusă creştere din ultimii doi ani, scrie The Wall Street Journal.

Muniţia fiscală a Chinei este în continuare impresionantă, cu rezerve de peste 3.000 mld. dolari şi un nivel redus al datoriei publice.Totuşi, o majorare a cheltuielilor, concomitent cu o încetinire a creşterii economice, ar avea ca efect secundar o creştere a inflaţiei într-un moment în care preţurile avansează prea rapid, cu un ritm de 6,1% în luna septembrie.

"Guvernanţii sunt foarte îngrijoraţi de presiunile inflaţioniste deoarece acestea au un impact social, dar nu există prea multe instrumente aflate la dispoziţia lor", a afirmat profesorul de finanţe Michael Pettis de la Universitatea Peking din China.

Potrivit lui Pettis, "au existat încercări serioase de a încetini creşterea creditării", dar ritmul de acordare a creditelor a continuat să accelereze. În acelaşi timp, banca centrală a Chinei a majorat ratele dobânzii de cinci ori în ultimul an pentru a controla inflaţia. Totuşi, Pettis evidenţiază că ratele reale ale dobânzilor nu au crescut deoarece evoluţia nominală a fost contra­balan­sată de accelerarea inflaţiei. Gospodăriile chinezeşti tind să economisească mai mult şi să îşi ţină economiile în depozite bancare, a căror valoare creşte odată cu evoluţia ratelor dobânzilor.

"Efectul este diferit de cel din SUA. Prin creşterea ratelor dobânzilor chinezii se simt mai bogaţi şi nu mai săraci, iar aceasta stimulează consumul", apreciază Pettis. Trimestrul trei din acest an este al treilea consecutiv când ritmul de creştere al econo­miei chineze sca­de, de la maximul anual de 9,8% atins în ultimele trei luni ale anului trecut la 9,7% în primul trimestru şi la 9,5% în cele trei luni încheiate în iunie.

Cu excepţia încetinirii avansului economic, ceilalţi indicatori arată o evo­luţie sănătoasă a economiei chineze. Investiţiile în acti­ve fixe, principalul fac­tor de creştere în a doua cea mai mare economie a lumii, şi vânzările din re­tail au înregistrat evoluţii încurajatoare, peste est­imă­rile analiştilor. Eco­no­mia Chinei pare a fi pregătită pentru o aterizare lină, iar analiştii sunt de pă­rere că cele mai mari ameninţări la adresa PIB-ului sunt prăbuşirea cererii la export, pe fondul turbulenţelor din pieţele finan­ciare europene şi nord-ame­ricane şi căderea pieţei imobiliare din China, considerată ca fiind "supra­încălzită".

Există însă şi economişti de altă părere, precum profesorul Nouriel Roubini, care nu se dezice nici acum de porecla "Doctor Doom" dată de mass-media. El consideră că perspectiva unei aterizări line a economiei chineze este o "misiune imposibilă". Guvernul va face "totul posibil" pentru a menţine evoluţia PIB-ului la rate de peste 8% şi se va asigura că o tranziţie politică "delicată" nu va fi îngreunată de o încetinire a creşterii economice, apreciază Roubini. Economistul avertizează că în pofida eforturilor de susţinere a creşterii economice, China "nu va scăpa de o aterizare forţată care va veni probabil prin 2013 sau 2014".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO