Business Internaţional

Comisarii europeni au “o presimţire rea” în legătură cu viitorul Greciei şi al zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru

16.06.2011, 11:15 1104

Comisarii europeni au "o presimţire rea" în legătură cu Greciaşi viitorul zonei euro, sugerează o prezentare a unei întâlnirirecente a acestor oficiali, obţinută de BBC News.

Prezentarea a fost scrisă de un oficial care a participatmiercuri la o întâlnire a comisarilor organizată la Bruxelles şireprezintă un răspuns la eşecul de marţi al miniştrilor de finanţedin zona euro de a ajunge la un compromis în privinţa modului încare investitorii privaţi ar trebui implicaţi într-un nou programde salvare pentru Grecia.

Autorul avertizează că pieţele vor reacţiona la "mirosulsângelui" care se va scurge din încleştarea dintre Germania, carevrea implicarea în orice mod a investitorilor în ajutorul Greciei,şi BCE, care se împotriveşte oricărui fel de default. ComisiaEuropeană a răspuns prezentării spunând că nu comentează"interpretările anonime ale întâlnirilor".

Documentul arată că al doilea program de susţinere a statuluielen va domina reuniunea de săptămâna viitoare a ConsiliuluiEuropean. UE şi FMI au stabilit în primăvara anului trecut unpachet de salvare de 110 miliarde de euro cu ajutorul căruia Greciaa evitat falimentul, dar în schimbul căruia a aplicat reforme durede austeritate. Sprijinul financiar nu a reuşit să îmbunătăţeascăsemnificativ situaţia financiară a ţării.

Autorul menţionează, de asemenea, că orice default al Greciei înprivinţa datoriilor guvernamentale ar lăsa băncile elene insolventeşi ar "ameninţa chiar viabilitatea BCE", care deţine obligaţiunigreceşti în valoare de aproape 50 de miliarde de euro.

Despre preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, documentul arată căoficialul este "vizibil mai îngrijorat decât era în urmă cu un an,când a izbucnit criza datoriilor suverane".

Surse din CE au declarat pentru BBC că Barroso este tot maineliniştit din cauza neînţelegerilor dintre oficialii europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO