Business Internaţional

Comisia Europeana a trecut de Parlament

09.02.2010, 23:04 17

Echipa celor 27 de noi comisari europeni printre care seragaseste si Dacian Ciolos, care a primit portofoliul agriculturii,a fost aprobata in Parlamentul European, dupa ce fiecare comisar afost deja audiat in mod individual de Parlament.

Comisia este ramura executiva a Uniunii Europene, responsabilapentru creionarea legilor UE si pentru supravegherea celor 27 destate membre in vederea respectarii tratatelor uniunii, scrie BBCNews. Mandatul noilor comisari va fi de cinci ani si va expira in2014.

Votul Parlamentului pentru aprobarea Comisiei a fost intarziatcu trei luni din cauza ca ratificarea Tratatului de la Lisabona afost realizata abia in noiembrie.

Numarul de comisari va fi redus cu o treime dupa 2014, siastfel, acesta va fi ultimul vot al Parlamentului pentru o Comisiece reuneste candidati ai fiecarui stat membru.

"Avem legitimitatea oferita de dumneavoastra, care suntetireprezentantii celor 27 de tari membre ale uniunii", a spuspresedintele Comisiei, José Manuel Barosso, imediat dupa votulParlamentului. Pentru validarea Comisiei s-au pronuntat 488 deparlamentari, 173 au votat impotriva, iar 72 s-au abtinut.

Presedintele Comisiei, veteranul portughez cu viziuniconservatoare, a fost deja aprobat pentru un al doilea mandat decatre liderii guvernelor UE. La start se mai aliniaza BaronesaCatherine Ashton, Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externasi Securitate Comuna. Potrivit Tratatului de la Lisabona, ea devinesi vicepresedinte al Comisiei.

Reprezentantul Romaniei in noua Comisie este Dacian Ciolos, carea primit portofoliul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Laaudierile individuale el a fost avizat favorabil inunanimitate.

Alti comisari sunt Joaquin Almunia, reprezentantul Spaniei, carea primit portofoliul Concurentei, dupa ce a detinut in trecutportofoliul de Afaceri Economice si Monetare, care va fi preluatacum de finlandezul Olli Rehn. Reprezentanta Bulgariei, KristalinaGeorgieva, a primit portofoliul de Cooperare Internationala siAjutoare Umanitare, iar reprezentantul Ungariei, Laszlo Andor,portofoliul de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune.

Parlamentul European nu poate vota comisarii in mod individual,ci doar Comisia in ansamblu. Parlamentarii pot impune insaschimbari in compozitie, respingand toata echipa. O astfel deintamplare a avut loc in 2004, cand Italia a retras comisaruldesemnat pentru justitie, Rocco Buttiglione. Parlamentul nu aagreat viziunile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO