Business Internaţional

Comisia Europeana cere puteri mai mari pentru a putea supraveghea tranzactiile transfrontaliere

Comisia Europeana cere puteri mai mari pentru a putea supraveghea tranzactiile transfrontaliere

CE se lupta sa convinga guvernele sa renunte la actiunile preferentiale detinute la marile companii

30.06.2006, 20:04 15

Pe fondul valului recent de nationalism dovedit de unele tari europene in fata preluarilor cross-border a aparut intrebarea daca nu cumva Comisia Europeana are nevoie de atributii sporite pentru a apara piata unica, scrie International Herald Tribune.
Criticii actualului sistem arata ca pe cand guvernele pot impiedica foarte usor incheierea unor fuziuni nedorite sau, dimpotriva, pot promova fuziuni in scopul crearii unor "campioni nationali", autoritatile de la Bruxelles nu actioneaza la fel de eficient in ceea ce priveste controlul pietei interne.
"Daca Uniunea Europeana doreste o piata interna eficienta, ar trebui sa-si aduca atributiile din domeniul reglementarii pietei interne in linie cu cele din domeniul competitiei," a declarat Mario Monti, fost comisar european pe probleme de competitie.
"In acest sens ar fi necesare unele modificari ale tratatului", a adaugat Monti.
UE are puterea de a impiedica incheierea unor fuziuni pe motive de competitie si de a cere companiilor sa faca unele concesii, cum ar fi vanzarea unor active, pentru a obtine aprobare in cazul unor preluari.
UE nu are insa suficienta autoritate pentru a opri guvernele sa influenteze piata interna, cu un PIB de 10 mii de miliarde de euro in 2004 si 460 de milioane de consumatori. In schimb, aceasta este nevoita sa recurga la proceduri greoaie care in cele din urma au drept rezultat aducerea unei tari in fata Curtii Europene de Justitie, instanta careia ii ia in general doi pana la trei ani sa emita o hotarare care ar putea implica amenzi severe. Intre timp, lucrurile evolueaza si este posibil ca problema avuta in vedere sa nu mai aiba nici o relevanta.
"Comisia nu poate lua masuri rapide si eficiente impotriva celor care incalca regulile, iar aceasta este una din probleme", arata Patricia Wruuck, analist in cadrul Deutsche Bank.
Comisia a anuntat recent ca va aduce Italia in fata instantei pentru refuzul acesteia de a renunta la asa-numitele "actiuni de aur" in foste companii de stat, considerate o piedica in calea liberei circulatii a capitalului in UE, cat si in calea preluarilor.
Dupa ani de progrese lente, guvernul italian a anuntat ca Roma isi va aduce legislatia in linie cu cea europeana.
De asemenea, comisia a trimis Ungariei un avertisment final, cerandu-i sa renunte la restrictiile legate de aceleasi actiuni preferentiale.
Comisia a dus o lupta continua impotriva acestor actiuni care dau guvernelor drept de veto in cadrul companiilor, incercand in special sa convinga Germania sa modifice legislatia ce conferea controlul efectiv asupra producatorului de automobile Volkswagen landului Saxonia Inferioara. De asemenea, Comisia a acuzat Germania ca ignora regulile pietei interne prin mentinerea legislatiei stricte privitoare la bancile de economii.
Comisia a spus ca nu incearca sa obtina o autoritate sporita pentru a controla piata interna.
In cadrul unui interviu acordat in martie, presedintele comisiei, Jose Manuel Barroso, declara ca autoritatea sa actuala este suficienta, sustinand ca fortele pietei vor combate treptat nationalismul economic din zona euro. El a evidentiat in acest sens nivelul fara precedent al fuziunilor cross-border.
In plus, chiar si Monti se indoieste ca guvernele statelor membre UE ar fi dispuse sa confere comisiei atributii sporite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO