Business Internaţional

Comisia Europeană: Croaţia spune că este hotărâtă să facă primul pas decisiv spre adoptarea euro în 2020

Comisia Europeană: Croaţia spune că este hotărâtă...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.11.2018, 00:00 144

Croaţia şi-a anunţat intenţia de a adera la mecanismul ratelor de schimb ERM II în 2020 ca un pas spre introducerea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru euro şi dialogul social Valdis Dombrovskis.

Comisia poate ajuta tehnic şi financiar ţările care lucrează la introducerea monedei euro, însă realizarea reformelor structurale este crucială pentru participarea cu succes la zona euro, a explicat Dombrovskis, citat de SeeNews.

Ţările care intenţionează să adere la zona euro ar trebui să dovedească rezistenţa economiilor lor, în timp ce Croaţia încă se confruntă cu unele dezechilibre macroeconomice, a spus comisarul la o întâlnire cu premierul croat Andrej Plenkovic şi cu miniştrii din guvernul acestuia.

În mai, Comisia Europeană a afirmat că, pe baza evaluării compatibilităţii juridice a Croaţiei şi a criteriilor de convergenţă, ţara îndeplineşte toate condiţiile pentru adoptarea monedei euro în afară de una.

Astfel, Croaţia nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb deoarece nu este membru al ERM II.

Guvernul croat a asigurat că a adoptat o strategie pentru introducerea monedei euro şi a înfiinţat un consiliu naţional care să supravegheze procesul.

La intrarea în Uniunea Europeană în 2013, Croaţia s-a angajat să devină membru al zonei euro în baza tratatului privind funcţionarea blocului.

Acelaşi este cazul majorităţii statelor care au aderat la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO