Business Internaţional

Comisia Europeană deschide cea mai aprinsă bătălie din istoria UE: banii europeni pentru 2014-2020

Comisia Europeană deschide cea mai aprinsă bătălie din istoria UE: banii europeni pentru 2014-2020

Autor: Iulian Anghel

30.06.2011, 12:00 478

Comisia Europeană a lansat propria-i versiune pentru cadrulfinanciar al bugetului pentru 2014-2020 iniţiind, practic,negocierile pentru cea mai aprinsă bătălie pentru banii europenidin istoria UE.

România nu poate spera decât ca fondurile care îi vor fi alocatesă nu fie reduse faţă de exerciţiul financiar 2007-2014 (19,6 mld.euro fonduri structurale), dar demersul se va dovedi dificil încondiţiile în care o serie de state UE doresc, pe fondul crizeieconomice fără precedent şi fără speranţă de a se domol, reducereacontribuţiilor la bugetul Uniunii. România are şi handicapul căabsoarbe puţini bani, acesta putând fi un argument ca fondurilesă-i fie reduse.

Informaţiile care există la acest moment arată că pe un aspectRomânia va fi vizată direct, este vorba despre agricultură. Postulde comisar pentru agricultură este deţinut de românul DacianCioloş. Fermierii români au de primit în exerciţiul financiar 2007- 2014 plăţi de peste 10 mld. euro. Comisia plănuieşte diminuareasau dacă nu îngheţarea la nivelul lui 2013 a alocărilor fondurilorcătre fermierii europeni, dar şi pentru regiunile mai sărace (cazulRomâniei care are toate regiunile în zona veniturilor sub mediaUE). Mai mulţi bani ar urma să primească cercetarea, inovarea şieducaţia.

Fermierii europeni primesc în exerciţiul financiar 2007-2014 400mld. euro, iar Cioloş ar fi dorit ca Politica Agricolă Comună (PAC)să nu sufere schimbări fundamentale sub acest aspect.

UE urmăreşte să-şi inventeze un sistem de colectare de resurseproprii altele decât taxele vamale - acum singura sursă proprie devenituri a Uniunii - pentru a diminua contribuţia statelor, în jurde 1% din Produsul Naţional Brut, anual.

Comisia propune introducerea la nivel comunitar a unei taxe pevaloare adăugată de 1% şi a unui impozit pe tranzacţiile financiarela nivelul UE, pentru a-şi creşte bugetul la 1.000 mld. euro înexerciţiul 2014 - 2020.

Potrivit Comisiei, noua taxă pe valoare adăugată la nivelul UEva înlocui sistemul actual care obligă guvernele să verse labugetul UE o parte din veniturile din TVA.

"În aceste vremuri de austeritate fiscală în întreaga UniuneEuropeană, Comisia a prezentat o propunere ambiţioasă, darrealistă", susţine comisarul european pentru buget, JanuzLewandowski.

Britanicii care doresc reducerea contribuţiilor statelor la UEau sărit ca arşi cabinetul premierului britanic David Cameronafirmând că Executivul Uniunii subestimează gradul în care se simteausteritatea.

"UE trebuie să ia aceleaşi măsuri dure pe care le adoptăguvernele naţionale pentru a reduce deficitele publice. MareaBritanie se va opune noilor taxe UE, care vor introduce noi poveriasupra mediului de afaceri şi vor afecta competitivitatea Uniunii",susţine cabinetul lui Cameron.

TVA-ul de 1% şi taxa pe tranzacţiile financiare ar putea generaun total de 60 miliarde euro pe an pentru bugetul UE, susţineLewandowski.

Bugetul trebuie aprobat în unanimitate de guvernele UE până lafinele lui 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO