Business Internaţional

Comisia Europeana devine pesimista in ceea ce priveste cresterea economica din UE

22.02.2008, 20:23 16

Comisia Europeana a redus previziunile de crestere economica si le-a majorat pe cele privind inflatia in 2008, ceea ce ingreuneaza si mai mult misiunea Bancii Centrale Europene (BCE) in privinta stabilirii ratei dobanzii, scrie Bloomberg.
Comisia Europeana a anuntat ca economia tarilor care utilizeaza moneda euro va creste cu numai 1,8% in 2008, aceasta fiind cea mai mica valoare estimata in ultimii trei ani, cu 0,4% mai putin decat in previziunile din noiembrie.
Conform ultimelor previziuni, inflatia va fi mai mare cu 0,5%, de la 2,1% previziunea din noiembrie la 2,6%, cea mai mare rata a inflatiei de la introducerea euro din 1999.
Combinatia dintre expansiunea incetinita si cresterea inflatiei face si mai grea incercarea BCE de a izola Europa de criza care a cuprins Statele Unite fara a face presiuni pe piata. "Activitatea economica este la acest moment moderata. Riscurile pe care le are de infruntat economia europeana sunt inca mari", precizeaza raportul Comisiei Europene.
Criza din Statele Unite, impreuna cu creditele mai scumpe de pe piata europeana, pretul petrolului de peste 100 de dolari barilul si aprecierea euro fata de dolar duc la incetinirea cresterii economice a Europei. In acelasi timp, preturile mari la energie si alimente duc la o crestere rapida a inflatiei.
Aceste riscuri l-au determinat pe presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, sa lanseze avertizari cu privire la inflatia puternica si la cresterea economica firava, modificandu-si astfel parerea anterioara conform careia cel mai mare risc pentru Europa era reprezentat de presiunile asupra preturilor.
Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la aceeasi valoare din ultimele sase luni si anume 4%, dar investitorii prevad o situatie asemanatoare cu cea a bancii centrale americane (Fed) pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an. Fed a redus drastic rata dobanzii pentru a ajuta economia americana sa evite recesiunea.
Scumpirea creditelor survenita in urma colapsului pietei de credite ipotecare subprime din Statele Unite a condus la pierderi pe pietele financiare din intreaga lume, iar bancile de pe Wall Street au raportat pierderi de 146 de miliarde de dolari (99,2 mld. euro) ca urmare a investitiilor gresite facute pe aceasta piata. Pierderile burselor mondiale au depasit 6.000 miliarde de dolari (4.075 miliarde de euro).
Rata foarte mica a somajului, un cont curent echilibrat si un deficit bugetar "oarecum" mic au protejat economia europeana de criza din exteriorul Uniunii, conform raportului Comisiei Europene.
Intr-un studiu al economiilor luate separat, comisia a redus previziunile de crestere din Italia la jumatate, pana la 0,7%. Pentru Spania, Comisia Europeana prevede o "aterizare usoara", in ciuda declinului pietei imobiliare.
Spania va inregistra o crestere de numai 2,7 % fata de estimarile anterioare care prevedeau o crestere de 3%. De asemenea, previziunile pentru Germania au estimat o crestere de doar 1,6% fata de 2,1%, iar Franta va inregistra o crestere economica de doar 1,7% in loc de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO