Business Internaţional

Comisia Europeana ia masuri pentru limitarea deficitului bugetar

24.12.2004, 00:00 15



Comisia Europeana a incercat sa reinstaureze ordinea in anarhia finantelor europene, prin propunerea unor masuri disciplinare stricte care sa fie luate impotriva tarilor care nu respecta regulile impuse de Uniunea Europeana, informeaza Financial Times.



Comisarul pe probleme monetare din partea UE, Joaquin Almunia, a anuntat masurile care se vor lua la sfarsitul anului. El a dezvaluit ca se va mari puterea Eurostat, pentru a putea verifica datele puse la dispozitie de membri. Aceasta masura vine dupa ce s-a dovedit ca Grecia a falsificat valoarea deficitului bugetar in fiecare an din 1998.



Almunia a tinut sa verifice si discrepantele dintre deficitul Italiei si datele referitoare la datorii. El doreste sa intareasca puterea Eurostat pentru a putea sa verifice registrele nationale si sa faca inspectii ad-hoc. Comisarul a cerut ca Eurostat sa primeasca mai multi bani, propunand ca auditorii nationali sa se alature misiunilor de verificare.



Alte 12 tari din zona Euro au incalcat regulile, iar comisarii se tem de posibilitatea ca abuzurile statistice sa se extinda la ceilalti 10 noi membri, care vor introduce moneda unica europeana din 2011.



Propunerea sa trebuie sa fie aprobata de ministrii de finante din Uniunea Europeana, unii fiind impotriva sporirii puterii Eurostat, a carui reputatie a fost afectata de scandalul de frauda din cazul Greciei. Anglia, Franta si Germania sustin ca regimul lor statistic este robust si nu considera ca Eurostat ar avea motiv sa le verifice registrele.



Almunia a propus o mustrare oficiala la adresa Greciei si Ungariei, care se previzioneaza ca vor depasi limita deficitului bugetar de 3% in 2005. Atena a negat ca va incalca regulile anul viitor, oficialii greci pretinzand ca nu sunt tratati corect. Recent, Almunia a suspendat masurile care urmau sa fie luate impotriva Frantei si Germaniei, chiar daca economistii au estimat ca vor depasi limitele deficitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO