Business Internaţional

Commerzbank: Zlotul si forintul vor mai pierde inca 10%

Commerzbank: Zlotul si forintul vor mai pierde inca 10%
04.02.2009, 17:03 21

Zlotul polonez, forintul maghiar si coroana ceha au intrat pe o panta descendenta in raport cu euro, pe fondul deciziilor bancilor centrale de a reduce ratele de politica monetara si ale statului de a accepta cresterea deficitelor bugetare pentru a proteja economiile central si est-europene de criza economica globala, potrivit Commerzbank, scrie Bloomberg.

"Daca bancile centrale nu actioneaza, zlotul si forintul sunt predispuse sa se devalorizeze cu alte 10%, iar coroana ceha cu 5% in raport cu moneda europeana", este de parere Ulrich Leuchtmann, strateg valutar pe pietele emergente la Commerzbank din Frankfurt. "Este posibil ca acest prag sa fie chiar depasit".
Luna februarie a inceput sub semnul declinului, forintul pierzand inca din prima zi a lunii teren in fata monedei euro, depasind pentru prima data pragul de 300 forinti pentru un euro. Evolutia zlotului polonez a fost una similara, astfel incat in cea de-a doua luna a lui 2009 a atins minimul ultimilor patru ani. Coroana ceha a depasit la inceputul lunii februarie pragul de 28 de coroane pentru un euro si de atunci si-a continuat evolutia descendenta, ajungand la minimul ultimilor doi ani si jumatate in raport cu moneda europeana.
De la inceputul acestui an deprecierea forintului maghiar in raport cu moneda euro a fost de 11,7% si este considerata a fi moneda cu cele mai slabe performante din Europa de Est. Zlotul polonez nu a fost insa departe de "performanta" forintului, dupa 35 de zile el inregistrand o pierdere de 8,65% in lupta cu euro, in 2009. Moneda ceha, dupa ce anul trecut ajunsese sa fie considerata performerul valutelor, a pierdut de la inceputul noului an 6,17% in raport cu euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO