Business Internaţional

Compania unde fiecare angajat aduce un venit de aproximativ 1 milion de dolari: Ei ne fac telefoanele să funcţioneze

Compania unde fiecare angajat aduce un venit de...

Autor: Cătălina Butan

15.08.2013, 09:25 10022

Puţini sunt cei care au auzit de InterDigital, în ciuda faptului că este o companie înfiinţată încă din 1972 care a dezvoltat multe dintre tehnologiile esenţiale pentru telefonia mobilă precum şi pentru sistemele wireless, scrie Quartz.

InterDigital este cea mai profitabilă companie din Statele Unite, după venitul per angajat, fiecare salariat aducând companiei câte 937.255 de dolari (706.882 euro), potrivit rapoartelor Bloomberg, citate de Quartz.

La fel ca ARM, compania engleză care proiectează cipuri care sunt în fiecare telefon mobil din lume, InterDigital nu produce nimic ea însăşi. Cu toate acestea, compania angajează peste 200 de ingineri care lucrează împreună la o „comoară” de brevete care valorează miliarde de dolari. InterDigital realizează şi prototipuri ale tehnologiilor lor pentru a demonstra funcţionalitatea lor partenerilor săi, precum Alcatel-Lucent, care le încorporează ulterior în produsele lor.

InterDigital nu se sfieşte însă să licenţieze tehnologiile pe care le dezvoltă şi să le vândă mai târziu. În 2012, InterDigital a vândut 1.700 de patente lui Intel pentru 375 de milioane de dolari, ceea ce a dus la o creştere a preţului acţiunilor cu 27% într-o singură zi, investitorii speculând că restul patentelor companiei fiind la fel de valoroase.

În 2011, preţurile acţiunilor au crescut cu 70%  când conducerea companiei a anunţat că InterDigital va fi scoasă la vânzare, circulând zvonuri că Apple şi Google vor licita cumpărarea sa. Compania a renunţat însă la planurile de vânzare şi în schimb şi-a licenţiat toate produsele, cerând drepturi de proprietate intelectuală pentru fiecare tehnologie vândută.

InterDigital dă astfel în judecată fiecare companie care utilizează o tehnologie similară cu cea produsă de inginerii săi. În prezent, există astfel de procese îndreptate către Nokia, Huawei sau ZTE prin care cer interzicerea unor produse pentru încălcarea patentelor.

Angajaţii InterDigital sunt astfel fie ingineri de software care proiectează noi tehnologii, fie manageri care se ocupă de patente iar venitul adus de fiecare salariat este la fel de valoros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO