Business Internaţional

Companiile americane scad drastic cheltuielile

19.10.2008, 17:13 16

Crahul economic a determinat o reorientare a cheltuielilor fixe si variabile ale companiilor americane. Pentru compania de consultanta pe probleme de mediu Quality Environmental Professionals care si-a reinnoit linia de creditare, rata dobanzii aproape s-a dublat, de la un nivel de 5,25% la 10%.

Costurile cu benzina pentru autovehiculele detinute s-au marit, iar clientii au intarziat cu plata facturilor aferente. Seful executiv, Deb Peters, a afirmat ca exclude ideea unor concedieri temporare, de aceea le-a sugerat celor 33 de angajati ai sai sa se ocupe de ingrijirea terenurilor companiei, reusind sa economiseasca astfel 7.000 de dolari (5.100 euro). De asemenea, un alt castig de 7.000 de dolari a venit din inlocuirea cernelii utilizate pentru intocmirea antetelor din scrisori.
Mai mult, managerul de operatiuni a incercat sa opreasca livrarea de gogosi, apa imbuteliata si cafea in valoare de 130 dolari, necesara unei sedinte lunare a staff-ului. Mai mult, angajatii cu norma intreaga au fost de acord sa lucreze in plus inca o ora sau doua pe saptamana pentru a recupera suma. "E ca si cand ai face o plimbare cu roller coaster-ul", a explicat Peters referitor la modul de administrare a afacerii sale in prezent.
Companiile americane se lupta din rasputeri sa aplice reduceri la nivelul bugetului, intr-o conjunctura economica nefavorabila, trasa in jos de consumerismul scazut, piata bursiera imploziva si conditiile restrictive de contractare a creditelor. Firmele reduc salariile si limiteaza cheltuielile, de la fotocopiere pana la cafeaua distribuita gratis angajatilor si clientilor. De asemenea, societatile se confrunta cu necesitatea de a-si modifica orizonturile de afaceri in conditiile in care nu mai pot face imprumuturi.
Louis Licari, fondator al saloanelor de infrumusetare Louis Licari din New York si Beverly Hills, a instalat recent cantare pentru masurarea precisa a vopselelor de par. Angajatii sai care se ocupa cu spalarea parului clientilor, dar care folosesc prea mult sampon sau balsam, vor fi mustrati sever. "Nu mai putem masura produsele 'din ochi'. Risipim prea mult", a declarat Licari, ale carui saloane ofera locuri de munca pentru aproximativ 120 de persoane. Totusi, pentru a-si mentine clientela, Licari recunoaste ca nu poate renunta la anumite cheltuieli, cum ar fi aranjamentul floral din fata frontdesk-ului. "Ne vom trata in continuare clientii cu cafea, ceai si prajituri", a mai precizat el. "Chiar daca va trebui sa le prepar personal".
In cadrul companiei Wind Exercise Equipment din Minneapolis, presedintele executiv a declarat ca "situatia se analizeaza sub lentila lupei". Mai mult, managerilor de la departamentele de vanzari li s-a recomandat sa ia in considerare costurile cauzate de inchirierea unei masini in comparatie cu folosirea autovehiculului personal.
La Shooters Restaurant & Sports Bar din Massachussetts, vanzarile de alimente s-au diminuat cu aproximativ 80% in ultima luna, impunand un "meniu special de recesiune", a afirmat unul dintre proprietari, Jim Hoban. Pretul spaghetelor si al chiftelutelor s-a redus de la 8,99 dolari la 4,99 dolari, in timp ce un platou de fructe de mare a scazut de la 9,99 dolari la 7,99 dolari.
"Nimeni nu mai are bani sa manance in oras", a precizat Hoban in legatura cu clientela sa din clasa mijlocie. "Practic, oferim mancare mai mult pe gratis, in speranta ca vom putea vinde macar o bere sau altceva in plus".
Mashantucket Pequot Tribal Nation, care detine doua cazinouri in Connecticut, are in plan concedierea temporara a 700 dintre angajatii sai, aproximativ 6% din forta de munca de care dispune, pe fondul diminuarii veniturilor. Printre primii care au "zburat", a fost presedintele executiv al companiei, Patricia Irvin, al carei post a disparut. "Desi a durat cateva luni, impactul recesiunii asupra afacerii noastre a devenit vizibil in ultima perioada", a mentionat intr-un comunicat presedintele consilului companiei.
Mai mult, constructia unui hotel de 39 de etaje cu 919 camere initiata de Mohegan Tribal Game Authority a fost suspendata recent, investitia ridicandu-se la 724 mil. dolari. Pe de alta parte, multe companii rateaza involuntar oportunitati valoroase. Spre exemplu, producatorul de tocuri pentru ferestre Vista Windows din Ohio isi sporise comenzile in urma cu trei saptamani, pe fondul inchiderii unei fabrici similare a unei companii concurente. Vista a solicitat un credit de 1,75 mil. dolari (1,3 mil. euro), necesar pentru angajarea de personal suplimentar, achizitionarea de echipament si materii prime si asigurarea unui depozit mai spatios. Compania fost refuzata de banca sa, intrucat raportul dintre datoriile si activele detinute de Vista nu era unul rentabil. Din acest motiv, firma a fost determinata sa isi amane planul de extindere pentru cel putin inca un an.
Vanzarile Vista s-au amplificat anual cu 40% de la debutul companiei pe piata acum sapte ani. Pentru anul curent, este preconizata o cifra de afaceri de 20 mil. dolari (14,7 mil. euro). "In anii precedenti, creditele noastre potentau dezvoltarea si oportunitatile afacerii noastre. In momentul de fata, nu ne mai putem baza pe imprumuturi", a precizat Ed Kalaher, vice-presedintele insarcinat cu afaceri corporatiste.
 , f

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO