Business Internaţional

Companiile au început să prefere finanţarea prin obligaţiuni în locul celei prin credite de la bănci

Companiile au început să prefere finanţarea prin obligaţiuni în locul celei prin credite de la bănci

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Niţă

12.04.2012, 00:03 466

Pieţele financiare au fost martore în primul trimestru la un fenomen rar întâlnit în Europa, companiile europene apelând mai mult la pieţele de obligaţiuni pentru finanţare decât la bănci. Această reorientare ar putea marca o schimbare importantă în peisajul financiar al regiunii, scrie The Wall Street Journal.

În primul trimestru companiile europene au împrumutat mai mult de pe piaţa obligaţiunilor decât de la bănci, potrivit compania de cercetare a pieţei Dealogic. În Europa, băncile au dominat mult timp piaţa creditului.

Companii precum producătorul olandez de chimicale LyondellBasell Industrials sau producătorul german de componente auto Schaeffler au atras finanţare de 179,5 miliarde de dolari prin emisiuni de obligaţiuni în primul trimestru, în creştere cu 38% faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, împrumu­turile acordate companiilor de bănci au scăzut cu 45%, la 112,9 miliarde de dolari.

Schimbarea sursei de finanţare de pe pieţele financiare ar putea fi temporară, însă este importantă, având în vedere tradiţia companiilor europene cu privire la preferinţa pentru creditele bancare.

Împrumuturile pe piaţa obligaţiunilor se pot realiza mai rapid şi mai uşor, iar companiile europene pot atrage investitori atât din Europa, cât şi din SUA. Acest lucru prezintă însă anumite dezavantaje. Investitorii în obligaţiuni pot fi imprevizibili şi îşi pot modifica rapid poziţia pe piaţă, spre deosebire de bănci, care clădesc o relaţie pe termen lung cu debitorii.

Singura perioadă din ultimii ani în care emisiunile de obligaţiuni au depăşit împrumuturile bancare ca sursă pentru finanţarea companiilor europene au fost primele trei trimestre din 2009, când instituţiile financiare internaţionale nu se refăcuseră încă după şocurile suferite în timpul crizei financiare. Pieţele de obligaţiuni şi-au revenit destul de rapid, în timp ce băncile continuă să restricţioneze creditarea.

De data aceasta, băncile din Europa se confruntă cu problemele cauzate de criza datoriilor suverane din zona euro şi cu presiunea din partea autorităţilor de reglementare în ceea ce priveşte consolidarea capitalului şi îmbunătăţirea calităţii activelor.

Totodată, investitorii de pe pieţele de obligaţiuni evită tot mai mult obligaţiunile guvernamentale ale ţărilor europene cu probleme financiare şi caută în schimb să îşi investească banii în firme solide ale căror obligaţiuni pot oferi câştiguri similare celor guvernamentale. În plus, valul de credite ieftine puse de Banca Centrală Europeană la dispoziţia băncilor determină companiile financiare să nu mai fie nevoite să atragă resurse prin intermediul pieţelor de obligaţiuni. Astfel, s-au creat premisele intrării altor jucători pe piaţa de obligaţiuni. Creditele acordate de BCE au avut "un efect important pentru mediul corporativ", a afirmat Bryan Pascoe, analist la HSBC. Pe măsură ce volumul emisiunilor de obligaţiuni corporative creşte, costurile aferente acesteia scad, în contrast cu tendinţa generală de creştere a costurilor pentru împrumuturile bancare, spun bancherii şi analiştii. Băncile majorează dobânzile deoarece costul capitalului creşte.

Schimbarea preferinţei companiilor europene pentru finanţarea prin obligaţiuni, dacă se menţine, ar putea avea implicaţii importante pentru modul în care se finanţează firmele în Europa, asigurându-le o sursă imediată de finanţare pentru orice, de la achiziţii până la investiţii de capital şi răscumpărări de stocuri.

În Europa, băncile sunt principalii creditori, iar dacă acestea vor da drumul la creditare, există o şansă pentru revenirea companiilor. În anumite situaţii, creditele bancare sunt mai avantajoase pentru companii, deoarece ratele pot fi stabilite în concordanţă cu fluxurile de capital sau se pot obţine refinanţări atunci când este necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO