Business Internaţional

Companiile de media din Europa, la mare cautare anul acesta

31.01.2007, 18:24 13

Companiile de media din Europa vor deveni anul acesta tinta a peste 175 de fuziuni si achizitii cu o valoare de peste 40 de miliarde de euro, potrivit unui raport realizat de PricewaterhouseCoopers.
Companiile media importante vor cumpara anul acesta companii online, incercand sa isi protejeze pozitia pe piata si sa compenseze declinul inregistrat de produsele si serviciile traditionale, spune raportul. Fondurile de investitii, implicate in cele mai mari patru tranzactii europene de pe piata media de anul trecut, vor continua sa ramana active, scrie Bloomberg.
Sapte tranzactii in valoare de peste 1 miliard de euro au fost incheiate anul trecut, crescand spectaculos valoarea tranzactiilor europene de pe piata media cu 75 de procente, la valoarea de 43 de miliarde de euro. Achizitiile de anul trecut includ si tranzactia de 7,6 miliarde de euro prin care VNU, proprietarul companiei Nielsen Media Research si al publicatiei Billboard Magazine, a fost cumparat de un grup din care fac parte si cei de la Kohlberg Kravis Roberts.
"Ne asteptam ca piata media sa isi mentina aceeasi pozitie solida si in 2007", a declarat Olivier Wolf de la PricewaterhouseCoopers.
Cu exceptia Marii Britanii, valoarea tranzactiilor a crescut cu 123%, la 37 de miliarde de euro in 2006", plasand sectorul la un nivel care nu a mai fost atins din anul 2000", spun reprezentantii companiei.
Tranzactiile de anul trecut includ si achizitia unitatii Pagini Aurii a companiei France Telecom de catre cei de la KKR pentru 3,31 miliarde de euro. De asemenea, cei de la KKR, alaturi de Permira Adivers, au fost de acord sa cumpere 50,5 procente din postul de televiziune ProSiebenSat1 pentru 3,1 miliarde de euro.
"Ne apropiem de cresterea spectaculoasa inregistrata in 2000, desi multi credeau ca nu va mai fi posibila o astfel de performanta", a declarat Wolf. Anul 2000 a inregistrat un record de 186 de tranzactii in valoare de 52 de miliarde de euro.
Compania de inregistrari EMI, a treia mare companie de profil din lume, si grupul Warner Bros, detinatorul locului patru, au abandonat ofertele reciproce de cumparare in valoare de 4,6 miliarde de dolari. In decembrie, EMI a intrerupt negocierile legate de oferta de cumparare a celor de la Permira Advisers, nereusind sa cada de acord in privinta pretului.
Compania Daily Mail a decis anul trecut sa pastreze publicatia regionala Northcliffe, pusa in vanzare in 2005, dupa ce a primit oferte de achizitionare calificate drept neatragatoare.
ITV, cel mai mare post comercial de televiziune din Marea Britanie, a respins o oferta de 5,37 miliarde de lire sterline din partea companiei Apax Parteners Worldwide.
Providence Equity Parteners a strans deja fonduri in valoare de 12 miliarde de dolari (9,3 mld. euro) pentru achizitia unor companii de media si comunicatii.
Compania Providence cu sediul in Rhode Island a obtinut fondurile in mai putin de trei luni din partea institutiilor si persoanelor cu disponibilitati financiare consistente, a caror identitate a ramas nedezvaluita.
Fondurile obtinute de Providence se numara printre cele mai mari sume din lume alocate achizitiilor, primul loc fiind detinut de cei de la Blackstone cu 20 de miliarde de dolari.
Pe parcursul celor 16 ani de activitate, Providence Equity a reusit sa stranga 21 de miliarde de dolari prin intermediul celor sase fonduri pe care le administreaza. Providence Equity a investit in peste 100 de companii, inclusiv in studioul de film al celor de la Metro-Goldwyn-Mayer, in compania germana de cablu Kabel Deutschland, Warner Music Group si Univision Communications, cel mai mare post american de televiziune in limba spaniola. Astfel de fonduri de investitii imprumuta 80% din costul tranzactiei si mentin investitia pentru o perioada de aproximativ cinci ani inainte de a vinde investitia unei companii sau printr-o oferta publica.
Fondurile de achizitii din intreaga lume ar putea obtine un record de 230 de miliarde de dolari (180 mld. euro) in acest an, mai mult cu 8,5% fata de 2006, potrivit estimarilor realizate de Private Equity Intelligence din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO