Business Internaţional

Companiile europene pot refuza sa angajeze fumatori

07.08.2006, 18:50 21

Angajatorii europeni pot refuza sa angajeze fumatori, reglementarea transformandu-i pe acestia in ultimii paria ai continentului, scrie Financial Times.
Comisia Europeana, care a elaborat in ultimii sase ani un numar considerabil de reglementari antidiscriminare, spune ca legile ei nu acopera consumatorii de tutun.
Aceasta pozitie a fost facuta publica atunci cand Catherine Stihler, delegat parlamentar, a adus in discutie anuntul unui call-center irlandez care avertiza ca nu se vor lua in calcul cererile de anagajare venite de la persoane care fumeaza. La intrebarea lui Stihler daca anuntul nu incalca legile europene, Vladimir Spidla, comisarul european pentru angajari si sanse egale, a raspuns ca acesta se incadreaza in limitele legii. "Legea UE antidiscriminare interzice discriminarile din motive de origine etnica sau rasiala, de handicap, de varsta si orientare religioasa ori sexuala", a declarat Spidla.
"Un anunt de angajare care spune ca fumatorii sunt rugati sa nu aplice nu pare sa incalce nici unul dintre motivele discriminatorii de mai sus", a adaugat intr-un raspuns scris, avizat de avocatii Comisiei Europene.
Stihler, membru al Parlamentului European din partea partidului Laburist britanic, a adus aceasta problema in discutie dupa ce compania irlandeza Dotcom Directories a afisat un asemenea anunt.
Guvernul irlandez a declarat la randul sau ca anuntul nu incalca nici o lege.
Philip Tobin, directorul Dotcom Directories, a spus ca fumatorii sunt antisociali si isi iau prea multe zile de concediu medical. "Daca angajatii fumeaza o tigareta in pauza de cafea, in timpul lor liber, vin inapoi in birou si miros. Noi avem un birou foarte mic si mirosul ar deveni un lucru de nesuportat pentru ceilalti angajati", a declarat el pentru un post de radio irlandez. "Sincer, daca acesti oameni ignora atat de multe avertismente si toate aceste dovezi impotriva fumatului, atunci nu au nivelul de inteligenta pe care il caut. A fuma este un gest idiotic", a adaugat el.
Forest, grupul britanic pro fumat, a declarat ca a fost deranjat, dar nu surprins de atitudinea lui Spidla. "Stim cu totii ca angajatorii discrimineaza dintr-o varietate de motive, incepand de la motivul de a fi prea gras pana la a avea o culoare deosebita a parului. Dar o atitudine atat de limpede la adresa fumatorilor este demoralizanta si ii face pe acestia o tinta sigura", a spus Simon Clark, directorul Forest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO