Business Internaţional

Companiile financiare ajutate de stat sunt vedete pe bursa din SUA

Companiile financiare ajutate de stat sunt vedete pe bursa din SUA
27.08.2009, 16:52 21

Actiunile Fannie Mae, Freddie Mac si AIG, cele trei grupuri financiare preluate de guvernul american in mijlocul crizei financiare, s-au aflat in crestere in ultimele trei saptamani, marcand cea mai importanta revenire de pe bursa de la New York de la inceputul lunii august, scrie Financial Times.

AIG, conglomeratul de asigurari aflat in pragul colapsului in luna septembrie a anului trecut, a inregistrat o crestere de 150% a valorii actiunilor din 3 august, in timp ce actiunile companiilor ipotecare administrate de guvern Fannie si Freddie au avansat cu aproape 250%.

"Aceste actiuni pur si simplu au explodat", a declarat Andrew Wilkinson din cadrul Interactive Brokers.

O combinatie de factori, printre care zvonurile despre soarta acestor companii si costul scazut al actiunilor, a determinat aceste evolutii dramatice care au generat semne de intrebare in randul analistilor.

Acestia au remarcat faptul ca guvernul, care detine actiuni preferentiale in cadrul tuturor celor trei companii, va primi dividende inaintea actionarilor obisnuiti.

Joe Kinahan, strateg in cadrul Thinkorswim, a declarat ca "amploarea acestei miscari i-a surprins pe multi".

Cresterile inregistrate de Fannie si Freddie au fost in parte generate de recenta stabilizare a pietei rezidentiale americane si de speculatiile conform carora guvernul american va prelungi programul de sustinere a celor care cumpara pentru prima data o locuinta.

Tendinta de crestere a fost alimentata de asemenea de o analiza recenta a potentialului pe termen lung legat de castigurile Fannie si Freddie realizata de John Hempton, manager in cadrul Bronte Capital, un fond de hedging din Australia cu investitii in actiunile preferentiale ale celor doua companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO