Business Internaţional

Companiile germane sunt copleşite de teama de războiul comercial, de reducerea cererii internaţionale, de aprecierea euro şi de investiţii în viitor

Companiile germane sunt copleşite de teama de războiul...

Autor: Catalina Apostoiu

10.09.2018, 00:04 245

Reducerea cererii internaţionale provocată de tensiunile comerciale în creştere la nivel mondial pune pre­siune asupra exportatorilor ger­mani. Investiţiile, euro puternic şi politicile preşedintelui american frânează în acelaşi timp creşterea câşti­gurilor celor mai mari companii din cea mai mare economie europeană.

Companiile germane sunt inves­titori majori în România şi destinaţie importantă pentru expor­turile Româ­niei.

Excedentul comercial al Ger­maniei s-a diminuat în luna iulie la cel mai scăzut nivel din peste patru ani în condiţiile în care exporturile au scăzut, în timp ce importurile au crescut într-o perioadă de tensiuni comerciale în creştere, scrie Financial Times.

Datele publicate de biroul federal de statistică al Germaniei, Destatis, ce indică o scădere cu 3,2 mld. euro a balanţei comerţului exterior la un excedent de 15,8 mld. euro, reprezintă ulti­mul semn de slăbiciune în eco­nomia germană bazată pe exporturi.

Economiştii se aşteptaseră ca exporturile să se redreseze în iulie după un iunie fără schimbări, însă acestea au scăzut cu 0,9% în termeni lunari. Importurile în schimb au înregistrat o creştere peste aşteptări, de 2,8%.

Datele privind producţia industrială au întunecat şi mai mult perspectivele economiei germane. Deşi indicatori recenţi ca datele privind comenzile au fost modeşti, analiştii se aşteptau la o creştere lunară de 0,2% a producţiei. Şi totuşi, producţia a scăzut cu 1,1% în iulie, oferind puţine semne privind o redresare în viitorul apropiat.

Câştigurile celor mai mari companii ale ţării au de suferit pe fondul aprecierii euro şi al amenin­ţărilor legate de războiul comercial şi investiţii. Profitul operaţional al celor 30 de companii ce alcătuiesc indicele de referinţă DAX a scăzut cu 11%, până la 33,2 miliarde de euro, în perioada aprilie-iunie, potrivit E&Y, în pofida unui avans de 0,5% al PIB-ului, scrie Handelsblatt.

În timp ce aprecierea euro a şters 10 miliarde de euro din vânzările pe T2 ale companiilor DAX orientate către export, analiştii spun că cel mai important factor din spatele declinului câştigurilor este legat de investiţiile în personal şi viitor.

Stagnarea profiturilor a împins indicele DAX în jos cu peste 6% în acest an, companiile avertizând investitorii că nivelul câştigurilor lor îl va egala, în cel mai bun caz, pe cel din 2017, când profitul net al companiilor DAX a atins un record de 95 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO