Business Internaţional

Companiile mici dar eficiente, secretul marilor succese pe bursa

11.06.2007, 22:27 24

Vanzarea diviziilor care nu aduc altceva decat pierderi poate avea un efect benefic asupra companiilor listate la bursa, cotatia actiunilor creste imediat ce "organismul" companiei a scapat de componentele bolnave.
Unele dintre cele mai performante actiuni la nivel mondial au apartinut anul acesta companiilor care si-au redus treptat din dimensiuni.
Compania Temple-Inland, ale carei produse cuprind de la papetarie la credite bancare, Ingersoll-Rand, producator de camioane si echipamente pentru constructii, si producatorul german DaimlerChrysler conduc in clasamentul mondial al castigurilor, renuntand sau scotand la vanzare anumite divizii pentru a se concentra asupra unor afaceri mult mai profitabile, scrie Bloomberg.
Actiunile celor trei companii sunt printre cei mai buni performeri de anul acesta pe bursele mondiale, potrivit indicelui Capital International World (MSCI) realizat de banca Morgan Stanley.
Valoarea vanzarilor anuntate si a retragerilor de investitii din cadrul companiilor tranzactionate a crescut cu 27 de procente in ultimele 12 luni la nivel mondial, atingand valoarea de 562 de miliarde de dolari (415 mld. euro).
"Actionarii cer companiilor ca atunci cand nu pot obtine cea mai mare productivitate dintr-o divizie sa o vanda. Scotand maseaua stricata, valoarea poate iesi la suprafata", spune Henk Grootveld, manager de fond la Robeco din Rotterdam.
Fondul pe care il administreaza a beneficiat de pe urma deciziei luate de producatorul de camioane MAN de a vinde divizia de masini si echipamente pentru tiparit, iar acum mizeaza pe faptul ca Royal Philips Electronics ar putea vinde o parte din divizii. Compania General Electric si asiguratorul britanic Prudential au dat semnale in ultimele doua luni ca ar fi interesate de urmarea tendintei de a-si scoate la vanzare anumite divizii.
Chiar daca achizitiile si fuziunile ating un numar record, multe dintre companii opteaza pentru strategia opusa si vand diviziile mai putin profitabile, de multe ori la presiunea actionarilor activisti. Amenintarea unei posibile preluari a presat asupra companiilor de a vinde anumite unitati pentru a creste veniturile.
"Companiile sunt destul de presate. Fie profita de adevarata crestere, fie altii se vor ocupa de asta in locul lor", spune Grootveld de la Robeco.
Sub presiunea investitorului miliardar Carl Icahn, Temple-Inland a declarat in februarie ca va renunta la diviziile de imobiliare si servicii financiare si va vinde cherestea pentru a se concentra asupra produselor de impachetat si de constructii. Actiunile companiei au crescut cu 13% in ziua anuntului, cel mai mare castig in ultimii doi ani, inregistrand un plus de 35% in 2007.
Actiunile companiei Ingersoll-Rand au raportat pe 15 mai cel mai mare castig din ultimii patru ani, producatorul camioanelor Thermo-King anuntand ca va vinde divizia de echipamente pentru constructii Bobcat pentru a se concentra asupra afacerilor mult mai stabile cu dispozitivele de racire, de aparate industriale si de protectie. Actiunile au crescut cu 5,8% in ziua anuntului si au crescut anul acesta cu 29%. Compania are sediul la Hamilton, Bermuda.
Compania DaimlerChrysler, producatorul masinilor Mercedes-Benz, a anuntat pe 14 mai ca va vinde divizia Chrysler, care aducea pierderi insemnate, predand controlul asupra producatorului american de autoturisme fondului de investitii private Cerberus Capital Management. Actiunile companiei DaimlerChrysler au crescut cu 38% anul acesta.
Actiunile Temple-Inland, Ingersoll-Rand si DaimlerChrysler au crescut in medie cu 34% in 2007, de patru ori mai mult decat cresterea de 8,4% raportata de indicele mondial MSCI. Anul trecut, cele trei actiuni au inregistrat o performanta cu 18 procente sub cea a indicelui MSCI. Daca DaimlerChrysler si Temple-Inland au crescut cu 8,5 procente, respectiv 2,6 procente, actiunile Ingersoll-Rand au scazut cu 3,1 procente.
Companiile valoreaza mai mult atunci cand sunt divizate. Investitorii au evaluat Altria Group, cel mai mare producator de tutun la nivel mondial, la 135,7 miliarde de dolari cand compania a renuntat la participatia de 89% din Kraft Foods la sfarsitul lunii martie. In prezent, Altria are o valoare de piata de aproximativ 148,6 mil. $.
Iesirea din compania Kraft, al doilea mare producator de produse alimentare dupa Nestle, a fost cea mai mare iesire dintr-o afacere anuntata de o companie listata in ultimele 12 luni. Vanzarile companiei Kraft au crescut cu 0,7% anul trecut, fata de o crestere de 3,6% a vanzarilor Altria.
Companiile care opereaza in mai multe industrii "sunt judecate in baza celui mai slab component", spune Frances Hudson, strateg la Standard Life Investments din Edinburgh. "Cresterea numarului de iesiri de pe un segment al pietei sau a renuntarii la participatii in cadrul altor companii, vanzari si restructurari are efecte pozitive asupra acestor companii."
Zvonurile ca alte companii ar putea urma istoria companiei Altria sunt tot mai numeroase.
Actiunile General Electric au crescut cu 5,5% de la sfarsitul lunii martie. Cel mai mare castig a fost raportat de actiunile GE pe 27 aprilie, cand analistii Citigroup au declarat ca compania ar trebui sa se retraga din NBC Universal, din GE Money si din divizia de imobiliare. O astfel de divizare ar putea duce la o crestere a valorii de piata a companiei GE si la calmarea investitorilor care nu sunt multumiti de performantele actiunilor. Actiunile GE au raportat in ultimii ani o crestere anuala de 6,8%, fata de un avans de 9,5 procente a indicelui Standard&Poor's 500.
Directorul executiv Jeffrey Immelt a declarat ca GE va vinde diviziile daca alte companii le pot conduce mai bine. De asemenea, Immelt a infirmat informatia ca GE s-ar putea diviza.
Actiunile asiguratorului Prudential au crescut cu 3,6 procente de la inceputul lunii aprilie, in contextul in care actionarii au cerut sa fie vandute o parte din diviziile grupului. Investitorii printre care New Star Asset Management si Jupiter Asset Management au cerut directorului executiv sa vanda divizia din Marea Britanie si sa se concentreze asupra unor afaceri cu un potential mai ridicat de crestere din Asia si SUA.
Asiguratorul Prudential va continua actuala strategie in Marea Britanie, asa cum a declarat presedintele David Clementi in cadrul adunarii generale a actionarilor.
Analistii isi indreapta atentia spre companiile care ar putea fi urmatoarele pe lista de vanzari, sfatuind investitorii sa vanda actiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO