Business Internaţional

Companiile nu mai sunt atat de generoase cu fundatiile caritabile

04.12.2008, 16:19 30

Sumele transferate de companiile americane in contul organizatiilor caritabile incep sa scada in conditiile cresterii pierderilor de pe pietele de actiuni si ale adancirii recesiunii economice, scrie The Wall Street Journal. In contextul in care multe organizatii importante depind de generozitatea companiilor, viitorul acestora devine brusc nesigur.

Miliardarii si bancile mari isi retrag sau restrang angajamentele in acest sens. Unii donatori generosi, cum ar fi Bear Stearns, Lehman Brothers si Merrill Lynch, s-au prabusit sau au fost achizitionati. Problemele se extind si in cazul altor donatori internationali importanti. Recent, Bill & Melinda Gates Foundation a anuntat ca-si va reduce ritmul donatiilor anul viitor, semn ca si titanii filantropiei sunt puternic afectati de actualele conditii economice.
Printre donatorii importanti care semnaleaza vremuri mai grele se numara David Koch, vicepresedinte executiv al Koch Industries, o companie de energie si productie si cea mai mare corporatie privata din Statele Unite, Sheldon Adelson, mogulul cazinourilor din Las Vegas, si Maurice "Hank" Greenberg, fost CEO al American International Group. Aceasta tendinta survine chiar inainte de sezonul sarbatorilor, cand organizatiile de caritate tind sa primeasca cea mai mare parte a donatiilor. In trecut, donatiile tindeau sa continue in ciuda turbulentelor economice, scazand de obicei cu numai 1%, ajustat la inflatie, in timpul lunilor de recesiune, arata Patrick Rooney, director interimar al Center on Philanthropy din cadrul Universitatii Indiana. De aceasta data, insa, scaderile dramatice ale pietei au loc in perioada in care oamenii incep in mod obisnuit sa-si planifice darurile de sfarsit de an, spune Rooney.
Koch s-a angajat sa doneze 100 de milioane de dolari pentru renovarea New York State Theater, insa respinge alte solicitari. Acest lucru se intampla pentru ca acesta se asteapta ca firma sa sa inregistreze castiguri cu 50% mai mici in acest an pe fondul scaderii preturilor la petrol. Greenberg, la randul sau, a asistat la o prabusire a activelor din cadrul celor doua fundatii ale sale in ultimele luni. Acesta spune ca-si va duce la indeplinire actualele angajamente, dar ca donatiile se vor rari si vor scadea in mod inevitabil in urmatoarele luni. "Nu poti dona ce nu ai." Conform asociatilor lui Greenberg, fundatia familiei sale este aproape la pamant, activele scazand pana la aproximativ 4 milioane de dolari in octombrie de la 47,7 milioane $ in februarie. Fundatia mai mare a acestuia, Starr Foundation, a inregistrat un declin de 50%, pana la 1,5 miliarde de dolari, de la aproximativ 3 miliarde in ultimii doi ani. Ambele fundatii isi concentreaza eforturile in principal asupra educatiei si cercetarii in domeniul medical.
Printre organizatiile beneficiare care resimt efectele negative se numara si Harlem Children's Zone, careia Greenberg s-a angajat sa-i doneze 25 de milioane de dolari. "Ma gandesc la cum am putea inlocui genul de sprijin primit din partea Wall Street-ului", spune Geoffrey Canada, presedinte al organizatiei. Acesta arata ca-si va reduce cu 10% personalul.
Starr Foundation isi va onora ultimele doua plati de 5 milioane de dolari catre organizatie, spune Florence Davis, presedinte al fundatiei.
Alti donatori institutionali, incluzand bancile de pe Wall Street, se retrag. Companiile au donat aproximativ 15,7 miliarde de dolari organizatiilor de caritate anul trecut, iar marile banci sunt devansate doar de companiile farmaceutice din punct de vedere al sumelor totale donate, conform Conference Board.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO