Business Internaţional

Companiile spaniole nu ar fi rezistat dacă nu ar fi fost susţinute de investiţiile realizate peste graniţe

26.08.2010, 23:58 17

Cele mai mari companii ale Spaniei au supravieţuit şi chiarprosperat în timpul perioadei de declin economic ca urmare asutelor de miliarde de dolari pe care le-au investit peste hotareîn ultimele două decenii, relevă un raport publicat de Elcano RoyalInstitute, un think-tank cu sediul în Madrid, citat de FinancialTimes.
În lipsa unor astfel de investiţii semni­fica­tive, se arată înraportul referitor la mul­ti­na­ţionalele spaniole semnat deWilliam Chislett, "unele dintre aceste com­panii ar su­­pravieţuicu greu perioadei de rece­siune pe piaţa locală". Economia Spanieiînregis­trează o creştere extrem de modestă după aproape doi ani derecesiune, iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să întâmpine încon­ti­nuare probleme timp de cel puţin încă un an.
Companii ca Telefonica din domeniul tele­comunicaţiilor, Repsol YPFdin sectorul energiei, Santander, din cel bancar şi Inditex dindomeniul articolelor vestimentare şi-au stabilit o prezenţă stabilăpe pieţele externe şi au beneficiat de pe urma expunerii faţă deeconomiile emergente.
În cazul Telefonica, de exemplu, opera­ţiu­nile desfăşurate înAmerica Latină şi Europa, cu excepţia Spaniei, au generat 67% dinvenituri şi 60% din profitul ope­ra­ţional în prima jumătate aacestui an. Pro­fitul grupului a avansat cu aproape 10%, până la3,78 mld. euro în primele şase luni ale anului în raport cuperioada similară a anului trecut, deşi profiturile obţinute de pepiaţa spaniolă s-au diminuat.
Un alt exem­plu este Inditex, cel mai mare retailer deîm­brăcăminte de la nivel euro­pean, care în primele trei luni aleacestui an a obţinut un profit de 301 mil. euro, în creştere cu 63%faţă de perioada si­mi­lară din 2009. În primul trimestru din 2010com­pania a deschis 98 de ma­gazine în 29 de state, ajungând astfella 30 aprilie la un total de 4.705 magazine în 76 de ţări. Întri­mestrul doi Inditex a pătruns pentru prima dată şi pe piaţa dinIndia. Mai mult, gigantul şi-a cres­cut şi numărul de anga­jaţi dela 88.924 la 93.779.
Acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor companii mari. Încazul celor 33 de companii incluse în ca­drul indicelui spaniolIbex 35 care ra­por­ta­seră rezultate pe primul semestru până lare­dac­tarea raportului, ve­ni­turile totale rea­li­zate de pepiaţa spaniolă scă­zu­seră cu 1,5% com­parativ cu primul se­mestrual anului trecut, în timp ce veniturile ob­ţi­nute de pe pieţeleexterne avansaseră cu 13,3%.
"Expansiunea în afară, cu foarte puţine ex­cepţii, s-a dovedit unsucces răsunător", se arată în raportul citat mai sus. După ce auatins un nivel anual record de 137 mld. do­lari în 2007,investiţiile directe străine rea­li­za­te de Spania au ajuns la 646mld. dolari la sfârşitul anului trecut, echiva­len­te cu peste 44%din pro­du­sul intern brut al ţării.
"Spania, împreună cu Coreea de Sud şi Taiwan, a produs cel mai marenumăr de multi­naţionale cu adevărat globale din rândul ţărilorcare în anii '60 nu dezvoltaseră încă o bază industrială solidă",se arată în raport.
Grupurile spaniole s-au concentrat iniţial pe America Latină, undeprincipalele limbi vorbite sunt spaniola şi portugheza, iar înperioada 1993-2000 regiunea a primit 61% din investiţiile neteexterne ale Spaniei. Mai târziu, atenţia Spaniei s-a reorientatcătre Europa, în special către Marea Britanie, cât şi către StateleUnite şi Asia.
Spania are în prezent 10 companii în cadrul listei Fortune Global500 a celor mai mari commpanii din lume din punctul de ve­dere alveniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO