Business Internaţional

Concedierile din sectorul bancar din SUA vor atinge valori record

09.04.2008, 15:31 12

Industria financiara americana a pierdut intr-o perioada scurta de timp multe locuri de munca, iar unii analisti sunt de parere ca aceasta tendinta se va accentua in urmatoarele 18 luni, din moment ce bancile isi reduc costurile pentru a putea face fata crizei imobiliare si economiei slabite, scrie CNN Money.
Analistii de la firma de cercetare Celent indica intr-un raport privind evolutia sectorului financiar american ca bancile comerciale ar putea pierde in urmatoarele 12 pana la 18 luni 200.000 din cei 2 milioane de angajati pe care ii are in prezent. O reducere cu 200.000 a numarului de locuri de munca din sistemul bancar ar stabili un nou record. In 2007, in intregul sistem de servicii financiare din SUA - care cuprinde majoritatea bancilor comerciale - au fost concediati un numar record de 153.000 de angajati, conform agentiei de plasare a fortei de munca Challenger, Gray & Christmas. Mai mult de jumatate din cei disponibilizati lucrau in sectorul creditelor ipotecare.
Octavio Marenzi, seful departamentului de consultanta financiara al firmei Celent, a spus ca multe concedieri sunt inevitabile, din moment ce criza imprumuturilor subprime afecteaza si alte produse de creditare, intinzandu-si tentaculele catre toate segmentele industriei bancare. "Industria bancara nu a inregistrat niciodata in ultimii 40 de ani o scadere a veniturilor", spune Marenzi. "In 2008, se pare ca veniturile se vor diminua pentru prima data. Bancile va trebui sa reduca costurile, iar o asemenea abordare este ceva cu totul nou."
Criza creditelor a inceput in vara anului trecut, cand pietele au inghetat in urma restantelor masive ale celor care au contractat credite ipotecare de tip subprime. "Deocamdata nimeni nu poate vedea care sunt perspectivele", spune John Challenger, director in cadrul firmei Challenger, Gray & Christmas. "In acest moment, evenimentele se deruleaza ametitor, fara sa contureze un viitor cert."
Companiile de servicii financiare din America au anuntat in ianuarie ca vor da afara 16.000 de angajati, iar in februarie au crescut numarul disponibilizatilor cu inca 6.000, spune Challenger. Aceste cifre sunt mai mici decat cele din august, cand a fost anuntat un numar record de 36.000 de concedieri, insa in urmatoarele luni din 2008 analistii se asteapta la un nou val de concedieri masive. Multe dintre bancile care au raportat pierderi uriase nu au anuntat pana acum concedieri masive in afara segmentului ipotecar, adauga Challenger.
Banca de investitii Bear Stearns are 14.000 de angajati, iar JP Morgan Chase, institutia care a cumparat-o, nu a anuntat inca numarul de angajati ai Bear pe care intentioneaza sa il pastreze. Intre timp, cea mai mare banca din America - Citigroup, a anuntat oficial in ianuarie ca va renunta la 4.200 de angajati, preponderent din cadrul diviziei de investment banking, si ca pe viitor va mai trebui sa renunte la o parte din personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO