Business Internaţional

Conducerea Clifford Chance se muta la New York

06.01.2005, 00:00 15



Conducerea britanica a Clifford Chance, cea mai mare firma de avocatura din lume, a anuntat ca isi va muta sediul central la New York, scrie Financial Times. Mutarea are ca scop imbunatatirea managementului, impulsionarea activitatii si majorarea profitului operatiunilor pe care firma le desfasoara in Statele Unite.



Peter Cornell, unul dintre partenerii asociati din conducerea firmei britanice, a decis sa se concentreze mai mult asupra imbunatatirii activitatii din SUA, care a adus firmei un sfert din veniturile globale in 2004. Decizia sa risca, insa, sa enerveze mai multi parteneri americani, care vad in aceasta miscare o tentativa din partea conducerii britanice a firmei de a spori controlul asupra operatiunilor din SUA.



Clifford Chance a depus eforturi pentru a crea avocati de top, care sa ofere servicii juridice de calitate in Statele Unite, dupa preluarea firmei new yorkeze Rogers & Wells in 2000. In urma acestei achizitii multe nume mari au parasit firma in Statele Unite, iar in 2002, un grup de avocati tineri au trimis un memo partenerilor din New York in care avertizau ca presiunea este prea puternica si ca ar putea pleca de la firma. Anul trecut, firma a fost nevoita sa-si inceteze operatiunile de pe coasta de vest din cauza rezultatelor financiare dezamagitoare si a lipsei de crestere.



Peter Cornell, care se va muta cu intreaga familie in New York, a declarat ca aceasta schimbare transmite un mesaj important clientilor despre seriozitatea firmei, care are ambitia sa devina o firma de avocatura globala. "Este si un mesaj pentru oamenii nostri, prin care le aratam ca ne intereseaza SUA si ca vrem sa ne asiguram ca operatiunile de aici sunt integrate si aliniata la strategia firmai", a mai precizat Cornell. El a spus ca va face tot ce-i va sta in putinta pentru a-i ajuta pe partenerii din New York ai firmei sa creasca profitabilitatea si a insistat ca va colabora strans cu John Caroll, care va ramane la conducerea operatiunilor din SUA.



Cu toate acestea, stirea i-a enervat pe unii parteneri americani. O sursa din interiorul firmei a declarat ca "ideea ca un britanic va veni aici nu a fost foarte bine primita". Unii considera ca mutarea pune sub semnul intrebarii capacitatea birourilor americane de a se autoguverna. Cornell a declarat insa ca a primit o serie de raspunsuri din partea partenerilor americani prin care acestia si-au manifestat sustinerea.



Clifford Chance a ocupat locul sapte anul trecut in topul firmelor de consiliere juridica pentru fuziuni si achizitii, conform Bloomberg. Topul este dominat de firmele americane, prima fiind Sullivan & Cromwell. Linklaters, o alta firma britanica, a ocupat locul al patrulea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO