Business Internaţional

Consumatorii germani, pesimisti

27.09.2007, 18:06 9

Increderea consumatorilor germani a coborat la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni, datorita faptului ca majorarea preturilor la energie si a costurilor de creditare ar putea duce la diminuarea ritmului de crestere al celei mai mari economii din Europa, scrie Bloomberg.
Indicele de incredere a coborat pana la 6,8 puncte, fata de 7,4 puncte cat s-a inregistrat la masuratoarea precedenta, se arata intr-un studiu al GfK AG, realizat pe un esantion de 2.000 de persoane. Studiul releva faptul ca indicele care masoara increderea consumatorilor fata de cresterea economica a coborat pana la 40,7%, fata de nivelul precedent de 48,4%.
Economia germana si-ar putea incetini ritmul de crestere din moment ce declinul pietei imobiliare din SUA a ridicat costurile de creditare, iar deprecierea accentuata a dolarului in fata euro a afectat semnificativ exporturile. Numarul din ce in ce mai mare de credite ipotecare neperformante din SUA a determinat cresterea costurilor de creditare si a condus la turbulente pe pietele financiare internationale, presand banca centrala americana (Fed) sa reduca rata dobanzii de referinta.
Reducerea ratei de referinta in SUA a impulsionat apre-cierea euro la un nivel record fata de dolar, gradul de competitivitate al exporturilor tarilor din zona euro fiind puternic afectat. Un euro a fost cotat ieri la 1,4130 dolari, dupa ce, in ultima luna, s-a apreciat cu 5% fata de moneda americana.
"Criza pietei americane a creditelor ipotecare riscante ar putea afecta atat cresterea economica, cat si piata muncii si nivelul salariilor", a declarat Dirk Moersdorf, economist la GfK, adaugand ca "daca efectele crizei se vor rezuma doar la piata americana, consumatorii germani si-ar putea recastiga increderea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO