Business Internaţional

Consumul si investitiile au crescut economia Cehiei cu 6%

10.09.2007, 17:19 31

Rata de crestere s-a situat la 6% sau mai mult timp de noua trimestre consecutiv, atingand 6,4% in primele trei luni ale anului, conform datelor publicate de Biroul Ceh de Statistica.
Banca centrala a Cehiei a majorat ratele dobanzii de trei ori in acest an dupa ce consumul privat a devenit principalul motor al cresterii. Banca a majorat rata de referinta a dobanzii pana la cel mai ridicat nivel din cinci ani in august, temandu-se ca schimbarile de taxe si cheltuielile ar putea alimenta cresterea inflatiei.
Guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma, descria cresterea economica a tarii drept "foarte robusta" pe 30 august si declara ca proiectiile bancii includ o viitoare majorare de rate ale dobanzii.
Consumul privat a avansat cu 6,5% in trimestrul doi, comparativ cu 7,2% in primele trei luni ale acestui an. Rata consumului "reprezinta o dovada clara ca nivelul de trai al cehilor este in crestere", spune Helena Horska, economist in cadrul Raiffeisenbank din Praga.
Importurile de bunuri si servicii, calculate in preturi constante, au inregistrat o crestere de 13,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut, depasind cresterea exporturilor, de 13,8%, conform datelor biroului de statistica.
Cheltuielile guvernamenle au scazut cu 1,6% in perioada aprilie-iunie, conform oficialilor biroului. In trimestrul doi, vanzarile din retail au avansat in medie cu 7,4%, comparativ cu media de 9,4% in primele trei luni ale anului.
Salariile reale au inregistrat o crestere de 4,9% in trimestrul doi, un ritm mai lent decat cel din primul trimestru al anului. In luna iunie, rata somajului se situa la 6,3 procente, cea mai scazuta din 2004 incoace.
Ministerul ceh de Finante estimeaza o rata de crestere de 5,8% pentru acest an si de 5% in 2008.
Pe de alta parte, economia Ungariei a inregistrat cel mai lent ritm anual de crestere din mai mult de un deceniu in trimestrul al doilea, dupa ce guvernul tarii a redus numarul locurilor de munca din sectorul public si a majorat taxele, masuri ce au avut drept efect o scadere a cheltuielilor consumatorilor si a investitiilor, relateaza Bloomberg.
In trimestrul doi, Ungaria a inregistrat o crestere economica de 1,2%, cel mai slab ritm de crestere din randul tarilor membre ale UE din estul Europei. In primul trimestru, rata de crestere economica se situase la un nivel de 2,7%.
Primul-ministru ungar Ferenc Gyurcsany a redus numarul locurilor de munca din sectorul public, a majorat taxele si a redus subventiile pentru a respecta cerintele UE privitoare la reducerea deficitului.
Exporturile au reprezentat motorul cresterii economiei in conditiile scaderii increderii consumatorilor si reducerii de catre guvern a cheltuielilor legate de proiecte publice.
Guvernul ungar estimeaza o rata de crestere de 2,2% pentru acest an, cea mai scazuta dintr-un deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO