Business Internaţional

Controversata companie chineză CEFC, care deţine Rompetrol, îşi scoate la vânzare toate proprietăţile imobiliare

Controversata companie chineză CEFC, care deţine...

Autor: Catalina Apostoiu

28.03.2018, 00:05 1847
CEFC China Energy, compania chineză care s-a transformat în doar câţiva ani dintr-un trader de energie de nişă într-un conglomerat petrolier şi finan­ciar în expansiune rapidă, intenţionează să-şi vândă întregul portofoliu de proprietăţi imobiliare deţinute la nivel mon­dial, potrivit unor surse familiare cu situaţia, citate de Bloomberg.

Lichidarea acestor active vine după ce compania s-a implicat în cumpărarea unei parti­cipaţii la un important grup petrolier din Ru­sia, Rosneft, iar o firmă de investiţii chineză con­trolată de stat a intrat în acţio­nariatul ei.

Portofoliul de active scoase la vânzare are o valoare totală de peste 20 miliarde de yuani (3,2 miliarde de do­lari).

Aproape 100 de proiecte sunt scoase la vânzare, incluzând clădiri de birouri, hoteluri, apartamente şi facilităţi industriale, potrivit surselor citate. Printre proprietăţi se numără şi proiecte din Europa şi SUA.

CEFC se alătură astfel unei serii în creştere de conglomerate chineze în expansiune rapidă, printre care HNA şi Anbang Insurance, care-şi vând deţinerile după ce au intrat în atenţia autorităţilor de la Beijing pe fondul campaniei acestora de reducere a riscurilor financiare. 

Creditorii CEFC au format un comitet pentru analizarea vânzărilor de active, au mai declarat sursele citate, adăugând că guvernul de la Shanghai a preluat controlul asupra firmei.

CEFC a intrat în centrul atenţiei anul trecut, când acesta a încheiat un acord de achiziţionare a unei participaţii de 14,16% în cadrul gigantului rus Rosneft în schimbul a 9,1 miliarde de dolari, generând semne de întrebare privind origi­nile, finanţarea şi posi­bilele legături ale con­glo­meratului cu parti­dul comunist chinez.

Preşedintele CEFC Ye Jianming a fost reţinut în acest an de autorităţile chi­neze pentru a fi cercetat cu privire la posibile delicte economice şi urmează să se retragă din această poziţie, potrivit Reuters. CEFC începuse deja să plătească pentru participaţia din cadrul Rosneft când Ye Jianming a fost reţinut.

Soarta tranzacţiei, una dintre cele mai mari investiţii chineze din Rusia, a devenit un test privind cât de departe este dispus guvernul chinez să meargă cu campania de restrângere a activităţilor riscante din punct de vedere financiar derulate de marile conglo­merate locale.

În urma achiziţiei, relaţiile dintre Rusia şi China, cel mai mare exportator de energie al lumii şi cel mai mare consumator de energie ar urma să se întărească.

Sursele citate de Reuters au refuzat să precizeze ce sumă plătise deja CEFC pentru participaţia din Rosneft. Una dintre surse a declarat că faptul că o sumă a fost deja plătită ar face dificilă blocarea tranzacţiei de către oricare dintre cele două părţi.

O alta a declarat că este dificil să se anticipeze cum se va derula tranzacţia. „Un lucru este sigur, totuşi. Kremlinul vrea ca China să deţină o participaţie din Rosneft. Iar China susţine de multă vreme că vrea să-şi întărească legăturile cu Rusia în domeniul energiei“, a declarat sursa respectivă.

O firmă de investiţii deţinută de guvernul de la Shanghai a fost însărcinată cu evaluarea poziţiei financiare a CEFC ca parte a procesului de restructurare şi preluare. Compania de stat China Huarong Asset Management a preluat o participaţie de 36,2% în cadrul CEFC Hainan International, divizia care cumpără participaţia din Rosneft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO