Business Internaţional

Corlăţean: Sfârşitul lui Kadhafi era previzibil, urmează un amplu proces de reconstrucţie

Autor: Miruna Badea

20.10.2011, 16:00 98

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că sfârşitul lui Muammar Kadhafi era unul previzibil şi că urmează un amplu proces de reconstrucţie a Libiei, care trebuie făcut cu asistenţa comunităţii internaţionale.

"Era un sfârşit previzibil şi faptul că Primăvara arabă arată semnele victoriei nu ne surprinde", a spus Corlăţean, referindu-se la Muammar Kadhafi.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat a apreciat că astfel "se încheie o pagină care, cel puţin în ultima perioadă, a însemnat reprimări şi crime oribile, condamnate de comunitatea internaţională".

"Acest deznodământ nu este o surpriză. Se creează premisele unei evoluţii democratice în Libia. Dar nu este câştigătoare încă această variantă pentru că acum urmează un proces amplu de reconstrucţie", a spus Corlăţean.

Senatorul a explicat însă că "adevărata miză" o reprezintă crearea unui curs democratic în Libia, cu o prezenţă internaţională care să asiste la construcţia legislativă şi instituţională şi inclusiv la organizarea de alegeri democratice şi corecte, evitând astfel apariţia şi dezvoltarea unor elemente extremiste.

"Nu va fi simplu. O prezenţă internaţională, activă şi implicată, este absolut necesară. Probabil că efortul internaţional se va concentra în continuare pe faza de reconstrucţie", a mai spus Corlăţean.

Muammar Kadhafi a murit în urma rănilor suferite în operaţiunea care a condus la capturarea sa, informează surse citate de Al Jazeera.

Sursele citate de postul arab Al Jazeera susţin că Muammar Kadhafi a murit în urma rănilor pe care le avea în momentul capturării. Autorităţile libiene anunţaseră că Muammar Kadhafi a fost capturat la Sirt, fiind grav rănit la ambele picioare şi respirând cu dificultate. Informaţiile privind moartea fostului dictator libian nu au fost confirmate din surse oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO