Business Internaţional

Coronavirusul îngenunchează economiile avansate. Cât de rapidă va fi revenirea acestora este o întrebare deschisă

Sursa foto: Hepta

Sursa foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

15.04.2020, 00:06 1078

Economiile avansate se vor contracta cu aproximativ 35% în acest trimestru faţă de trimestrul anterior, de patru ori recordul anterior înregistrat în timpul crizei financiare mondiale, avertizează Goldman Sachs, potrivit Bloomberg.

Cât de rapid îşi vor reveni acestea este o întrebare deschisă pentru că nimeni nu ştie cât de repede se vor putea întoarce oamenii la lucru, scrie economistul Jan Hatzius într-o notă adresată clienţilor.

Numărul noilor cazuri pare să atingă un vârf la nivel mondial, însă vestea proastă este că „evoluţia este probabil o consecinţă directă a distanţării sociale şi prăbuşirii activităţii economice, lucrurile putându-se schimba rapid dacă oamenii revin la lucru“, se arată în notă.

Strategii au venit cu o reacţie impresionantă în încercarea de a înlocui veniturile oamenilor şi de a susţine creditarea astfel încât gospodăriile şi companiile să supravieţuiască, însă Europa ar trebui să facă mai mult, iar ţările bogate va trebui să ajute economiile în curs de dezvoltare, arată Hatzius.

„Reacţia Europei trebuie amplificată prin intermediul unor măsuri sporite de relaxare fiscală şi un angajament de a face tot posibilul cu condiţii mai puţine faţă de zona euro. Economiile emergente vor avea nevoie de mult ajutor din partea lumii bogate pentru a trece de criză“, avertizează economistul.

Europa se îndreaptă către un declin de două cifre în prima jumătate a acestui an pe fondul măsurilor de carantină menite să oprească răspândirea coronavirusului, relevă un sondaj lunar al Bloomberg realizat în rândul economiştilor.

În perioada ianuarie-iunie, declinul zonei euro va depăşi 10%, cea mai mare parte a impactului, 8,3%, fiind resimţită în trimestrul al doilea. Chiar şi cu revenirea aşteptată pentru a doua parte a anului, PIB-ul regiunii va scădea cu peste 5% în acest an.

Cele mai mari economii ale zonei vor suferi dramatic: Germania se va contracta cu 7,6% în acest trimestru, Italia cu 8,8%, Spania cu 10%, în timp ce Marea Britanie va suferi un declin de aproape 12%.

În cazul Franţei, guvernul ţării a renunţat la proiecţia economică lansată cu doar câteva zile în urmă după ce preşedintele Emmanuel Macron a decis prelungirea carantinei la nivel naţional, scrie Reuters.

Ministrul de finanţe Bruno Le Maire a anunţat că economia este acum aşteptată să se contracte cu 8% în acest an, în loc de 6%, proiecţie lansată săptămâna trecută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO