Business Internaţional

Costul împrumuturilor Italiei a trecut din nou pragul de alarmă de 7%

Autor: Anca Dumitrescu

15.11.2011, 17:54 211

Randamentul obligaţiunilor Italiei pe termen de 10 ani a revenit marţi peste 7%, nivel considerat nesustenabil, iar euro este în scădere faţă de dolar, fiind probabil ca tendinţa să continue, în condiţiile amplificării temerilor privind extinderea crizei datoriilor, transmite Reuters.

Costul împrumuturilor este în creştere şi în Spania, unde va fi lansată joi o nouă emisiune de obligaţiuni pe zece ani.

Un alt semn îngrijorător este creşterea spread-ului obligaţiunilor pe termen de 10 ani ale Franţei, Belgiei şi Austriei faţă de obligaţiunile germane de referinţă, la cel mai ridicat nivel de la lansarea euro în 1999.

Optimismul pieţei referitor la noile guverne, conduse de tehnocraţi, din Grecia şi Italia s-a dovedit de scurtă durată, investitorii concentrându-se din nou pe capacitatea liderilor europeni de a împiedica adâncirea crizei datoriilor, despre care cancelarul german Angela Merkel a declarat că este cea mai gravă de după cel de-al doilea război mondial.

"Înrăutăţirea continuă a condiţiilor de pe pieţele de creditare din zona euro sugerează că autorităţile sunt incapabile să calmeze pieţele cu măsurile actuale", a declarat Boris Schlosberg, director pentru cercetări în sectorul valutar la compania GFT din Jersey City.

Euro este în scădere cu 0,5%, la 1,3553 dolari pe unitate, şi testează nivelul de 1,3500 dolari pe unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO