Business Internaţional

Costurile creditarii in Est vor creste puternic

19.11.2009, 00:00 16

Europa de Est are in prezent excedent de lichiditate, insacostul creditarii este posibil sa urce anul viitor cand BancaCentrala Europeana va incepe sa isi retraga masurile adoptate petimp de criza pentru sporirea lichiditatii pe piata, potrivitdirectorului executiv al celui de-al doilea cel mai mare creditordin Europa de Est, Raiffeisen International, scrie The Wall StreetJournal.

Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International,a declarat la o conferinta privind sectorul bancar din Est ce aavut loc la Viena ca fondurile suplimentare injectate de catre BCEpe pietele de capital, precum si eforturile comune ale bancilorvestice active in Europa de Est in vederea mentinerii finantariiintacte, impreuna cu evaporarea cererii pentru credite, au condusla un exces de lichiditate disponibil pe piata si a redusartificial pretul banilor pana la un nivel extrem de mic.

"In prezent, pe piete exista un excedent de lichiditate, insaatunci cand BCE isi va retrage banii, masura ce urmeaza a avea locanul viitor, se va simti din nou lipsa banilor pe piata. Capitalulva deveni din nou mult prea scump. Lichiditatea va deveni maiscumpa, in special lichiditatea pe termen lung", a spus Stepic.

Numarul creditelor neperformante va maicreste

Europa de Est a fost puternic afectata de criza mondiala, care aparalizat sistemul bancar din statele foste comuniste, care pana nude mult avea o activitate infloritoare. Principala problema acreditorilor de aici a fost incapacitatea clientilor de a-si maiachita imprumuturile. Numarul creditelor neperformante a crescut,iar bancile au ingreunat accesul la imprumuturi.

Cresterea volumului de credite neperformante in Europa de Est afost mai lenta decat se asteptau specialistii, insa evolutia insens ascendent va continua timp indelungat, potriviteconomistului-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie siDezvoltare (BERD). Erik Berglof a spus ca desi regiunea inca nueste la adapost de pericole, impactul crizei financiare sieconomice a fost mult mai usor decat era asteptat, in parte pentruca bancile si institutiile din Europa de Vest au prevenit un colapsal sistemului financiar.

Bancile vestice care domina sistemul financiar al statelor dinregiune au fost de acord anul trecut sa continue sa finantezeunitatile lor din Est si sa nu permita crizei sa scape de subcontrol. Costurile pe care bancile a trebuit sa le suporte dincauza creditelor neperformante au crescut din momentul in carecriza a lovit regiunea in cea de-a doua jumatate a lui 2008, insain ultimele luni se observa o scadere a acestora.

"Numarul creditelor neperformante a crescut mai lent decat ne-amasteptat. Acestea vor creste insa si vor continua sa creasca pentrumulta vreme", a spus Berglof.

Se apropie "Ziua Judecatii" pentru banci

Bancile ce opereaza in Est este posibil sa fi reactionat prealent in a estima posibilele pierderi provocate de crediteleneperformante si este posibil ca "Ziua Judecatii" sa vina pentruele la inceputul anului viitor, au avertizat institutiileinternationale.

Creditorii din fostele state comuniste, majoritatea detinute debanci din Vest, au apelat la "ocolirea" regulilor locale decontabilitate pentru a construi rezerve menite sa le puna laadapost fata de problema creditelor neperformante. Este posibil cadoar putine dintre acestea sa posteze pierderi din cauzaacestor practici. Aceasta decizie este posibil sa aiba un pret:mentinerea creditelor acordate unor debitori care s-ar putea dovedineviabili pe termen lung, a spus Christoph Rosenberg, consilier-sefla FMI.

Cei mai mari creditori din regiune sunt Unicredit (Italia),Raiffeisen International si Erste (Austria), Societe Generale(Franta), KBC (Belgia) si OTP (Ungaria).

Probleme in Est

  • Creditele se vor scumpi din nou la anul, in conditiile in careBCE va retrage de pe piata banii pe care i-a injectat in timpulcrizei, este de parere Herbert Stepic, seful RaiffeisenInternational.
  • Desi numarul creditelor neperformante este mai mic decat seasteptau oficialii BERD, din ce in ce mai multi est-europeni nu isivor mai putea rambursa creditele luate de la banci.
  • Bancile care opereaza in Est este posibil sa fi reactionat prealent in a estima posibilele pierderi provocate de crediteleneperformante, considera Christoph Rosenberg, consilier-sef laFMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO