Business Internaţional

Credit Suisse isi schimba directorul executiv

16.02.2007, 20:43 15

Credit Suisse il va numi pe Brady Dougan pe postul de director executiv al grupului. Dougan a fost responsabil in trecut de divizia de investitii, una dintre cele mai profitabile unitati, in contextul in care compania a raportat castiguri record pentru ultimul trimestru al anului 2006.
In cei cinci ani petrecuti la carma bancii elvetiene, fostul director, Oswald Gruebel, in varsta de 63 de ani, a revigorat veniturile companiei, urmand a fi inlocuit de Brady Dougan in luna mai, scrie Bloomberg.
Datorita vanzarilor de active si profitului de tranzactionare adus de divizia condusa de Dougan, castigurile inregistrate de Credit Suisse au crescut de patru ori in ultimul trimestru, atingand valoarea de 4,67 miliarde de franci
(3,8 mld. dolari). Dupa zece ani de intarzieri, profitul si performanta activelor bancii elvetiene recupereaza din terenul piedut in favoarea companiilor UBS si Goldman Sachs. "Brady Dougan este in mod evident cel mai bun candidat intern pentru functia de director executiv", a declarat Florian Esterer, administrator de fond la Swisscanto Asset Management, care detine actiuni Credit Suisse. "Nu are taria de caracter a lui Gruebel, dar e in stare de fapte mari."
Paul Calello, 46 de ani, responsabil de regiunea Asia Pacific, va prelua de la Dougan divizia de investitii. Robert Shafir, fost director al diviziei de actiuni la Lehman Brothers, va deveni directorul executiv al unitatilor din cele doua Americi.
Pe bursa de la Zurich, actiunile Credit Suisse au crescut cu trei franci, pana la 91,70 de franci pe actiune. De la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, actiunile Credit Suisse au castigat 27 de procente, mai mult cu 3% decat actiunile UBS. O schimbare de situatie, avand in vedere evolutia din ultimii ani, cand actiunile Credit Suisse raportau un plus de 65%, inclusiv valoarea dividentelor reinvestite, mai putin cu jumatate fata de castigul de 134% al actiunilor UBS.
Cresterea castigurilor din ultimul trimestru al anului 2006 a inclus cele 1,8 mld. franci provenite din vanzarea de anul trecut unitatii de asigurari Winterthur companiei AXA. Astfel, Gruebel a pus capat unei afaceri care a adus bancii pierderi de 4,3 mld. franci in 2002.
Reprezentantii Credit Suisse au declarat anul trecut ca vor folosi fondurile din vanzarea unitatii Winterthur pentru o rascumparare record, pentru achizitii si investitii in sectorul financiar. "Misiunea mea la Credit Suisse s-a incheiat, asa ca ma retrag. Am venit in 2002 pentru a repune compania pe drumul spre profit", a declarat Groebel.
In cei 17 ani petrecuti in cadrul companiei, Dougan a evoluat promitator, preluand divizia de investitii bancare in 2004, unde a adoptat o politica de reuducere a costurilor. Dougan s-a alaturat echipei de la Credit Suisse in 1990 dupa ce lucrat pentru cei de la Bankers Trust, contribuind la infiintarea unitatii de derivate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO