Business Internaţional

Credite ipotecare mai putine in UE

15.05.2007, 18:46 13

Cererea de credite ipotecare in zona euro a scazut semnificativ in primele trei luni ale anului, indica Banca Centrala Europeana in ultimul sau raport referitor la evolutia creditelor in cele 13 tari din regiunea euro, scrie Financial Times.
Raportul BCE precizeaza ca acest declin a fost sustinut in special "de o inrautatire a previziunilor privind evolutia pietei imobiliare".
Un numar mult mai mare de banci au raportat o scadere a cererii pentru imprumuturile ipotecare decat o crestere a acestora, diferenta inregistrata intre cele doua in primul trimestru fiind cea mai mare de dupa 2003, anul in care a inceput efectuarea periodica a acestui raport.
Piata imobiliara din zona euro a cunoscut oscilatii in ultimii ani, cu tari precum Spania, Irlanda si Franta care au inregistrat cresteri rapide, in timp ce in Germania preturile au ramas constante sau chiar au scazut.
Ultimul raport al BCE a aratat faptul ca bancile au devenit mult mai optimiste si se asteapta ca cererea pentru imprumuturi sa se imbunatateasca usor in cel de-al doilea trimestru al acestui an.
La aceasta scadere au contribuit cele sapte majorari, cu cate un sfert de punct procentual, ale ratei dobanzii incepand cu decembrie 2005 pana la nivelul de 3,75%. Pana in prezent, tarile din zona euro au evitat orice corectie care ar fi putut avea grave consecinte economice, desi continua sa existe temeri in ceea ce priveste vulnerabilitatea pietei imobiliare din Spania.
Se asteapta ca BCE sa majoreze din nou rata dobanzii cu inca un sfert de punct procentual, la 4%, in iunie, si tinand cont de aceasta tendinta, economistii previzioneaza o noua crestere a dobanzii pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO