Business Internaţional

Creditele îndoielnice ale băncilor spaniole au atins 13% din total, maximul ultimilor 50 de ani

Creditele îndoielnice ale băncilor spaniole au atins...

Autor: Anca Dumitrescu

18.12.2013, 16:28 92

Aceste credite îndoielnice (a căror rambursare este incertă n.r.), în special imobiliare, acordate dezvoltatorilor şi persoanelor fizice, erau în octombrie în valoare de 190,97 miliarde de euro, cu 3 miliarde de euro mai mari decât în septembrie, a anunţat Banca Spaniei, citată de AFP.

Cei mai mari restanţieri sunt dezvoltatorii imobiliari, cu o pondere a creditelor îndoielnice de 33,7% din total.

Creditele îndoielnice, care indică vulnerabilitatea băncilor, au început să crească după spargerea unei bule speculative imobiliare, în 2008.

Fragilizat de prăbuşirea pieţei imobiliare, sectorul bancar spaniol a beneficiat în iunie 2012 de un plan de ajutor de 41,3 miliarde de euro, care se va încheia la sfârşitul lunii ianuarie.

În cadrul acestui plan, Spania a creat o structură de apărare, o "bancă rea" numită Sareb, pentru activele imobiliare considerate cele mai toxice.

În timpul unei crize economice şi bancare care a marcat Spania în anii 1990, creditele îndoielnice au atins în februarie 1994 un nivel record de 9,15%, care a fost ulterior depăşit cu mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO