Business Internaţional

Creditorii vor pierde 110 mld. $ din falimentul Lehman

23.09.2008, 19:08 12

Investitorii care detin obligatiuni emise de Lehman Brothers ar putea inregistra pierderi totale de 110 mld. dolari (75,5 mld. euro), ceea ce reflecta declinul brusc inregistrat de valoarea activelor pe care le vor primi creditorii in urma incheierii procedurilor de faliment, relateaza Financial Times.

In saptamana care a urmat anuntului falimentului celei de-a patra mari banci de investitii din Statele Unite, valoarea obligatiunilor Lehman s-a prabusit brusc, iar continuarea declinului valorii investitiilor efectuate de banca pe piata instrumentelor financiare derivate i-ar putea lasa pe cei care au investit in obligatiunile emise de companie cu si mai putini bani. "Nu stiu cum va reusi Lehman sa-si plateasca datoriile fata de cei care au achizitionat obligatiuni, insa sunt sceptic in ceea ce priveste valoarea acestor plati", a declarat Dan Fuss, vicepresedintele Loomis Sayles. "Valoarea acestor plati nu va putea fi stabilita decat de catre piata", a adaugat el.
Obligatiunile emise de Lehman sunt detinute in buna masura de catre investitori institutionali, precum fondurile de pensii si cele mutuale. Asta inseamna ca pierderile vor avea un impact si mai mare asupra investitorilor individuali, care si-au depus banii in cadrul acestor fonduri.
Federal Agricultural Mortgage, o companie sprijinita de guvernul federal si care asigura finantare pentru fermieri si pentru achizitia de locuinte in mediul rural, a anuntat ca va inregistra pierderi de 60 mil. dolari (41 mld. euro), pe fondul investitiilor in obligatiunile emise de Lehman. Anuntul a ridicat o serie de intrebari in ceea ce priveste capacitatea companiei de a-si onora obligatiile financiare.
Cu doar o saptamana inainte de anuntul falimentului bancii de investitii, obligatiunile Lehman se tranzactionau la nivelul de 95 de centi pentru un dolar.
Pretul a coborat insa cu 35 in momentul anuntului, acum obligatiunile bancii fiind tranzactionate la 18 centi pentru un dolar.
In aceste conditii, creditorii spera ca Lehman va fi inclusa in planul de salvare de 700 mld. dolari (480,6 mld. euro) elaborat de guvernul american si care prevede achizitionarea cu banii contribuabililor de instrumente financiare greu tranzactionabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO