Business Internaţional

Crestere de 40% a autorizatiilor de constructie in Bulgaria

24.05.2007, 18:03 9

Bulgaria a asistat la o crestere cu 40% a numarului de autorizatii de constructie in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate de biroul bulgar de statistica citate de cotidianul Dnevnik.
Autoritatile din sectorul constructiilor au dat unda verde ridicarii a 4.049 cladiri cu o suprafata totala construita de 2,6 milioane de metri patrati, in crestere de la 2.866 de cladiri cu o suprafata totala construita de 1,9 milioane de metri patrati cu un an in urma. Dezvoltatorii rezidentiali au fost cei care au obtinut cea mai mare parte a autorizatiilor de constructie, peste 50%. Dezvoltarea de proprietati cunoaste cea mai mare dinamica in capitala bulgara, Sofia, pe coasta Marii Negre si in statiunile de schi.
Cel mai mare numar de autorizatii de constructie, 497, au fost acordate pentru proiecte imobiliare in regiunea Burgas. O alta regiune de coasta, Varna, s-a aflat pe locul secund cu 394 de autorizatii de constructii noi. Sofia se afla pe pozitia a treia, cu 263 de autorizatii, fiind urmata de Blagoevgrad cu 164 de autorizatii.
Ultimele date statistice sugereaza faptul ca dezvoltatorii nu sunt ingrijorati in legatura cu existenta unei supraoferte in ciuda unor avertismente privitoare la o usoara scadere a cererii.
Un studiu de piata realizat de portalul de real estate imoti.net indica o stagnare a pietei locuintelor de vacanta. O alta piata care inregistreaza o stagnare din punctul de vedere al preturilor este statiunea montana Bansko. Daca si in acest an iarna va fi fara zapada, proprietatile de vacanta de aici ar putea incepe sa fie tranzactionate la preturi in scadere, arata imoti.net.
Numarul autorizatiilor pentru proiecte de cladiri de birouri a crescut pana la 104 in primul trimestru al acestui an, de la 89 cu un an in urma. Proiectele respective vor livra pe piata 83.000 de metri patrati de spatii de birouri. Cel mai mare numar de autorizatii de constructie pentru cladiri de birouri au fost emise in Plovdiv, si anume 23 de cladiri cu o suprafata de 27.000 de metri patrati.
Numarul autorizatiilor de constructie pentru proiecte industriale, logistice si de divertisment a avansat pana la 1.503 in primul trimestru al acestui an, comparativ cu 1.178 cu un an in urma. Din nou, cel mai mare numar de autorizatii de constructie au fost acordate in Plovdiv, 169 pentru 72.000 de metri patrati de spatii industriale si de depozitare.
Conform lui Andrew MacDowall, editorial manager al Oxford Business Group in Bulgaria, aproape o treime din vanzarile de proprietati din Bulgaria sunt realizate catre investitori de peste hotare. Dupa parerea sa, un numar din ce in ce mai mare de tari vor investi in Bulgaria in viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO